Президентът на Казахстан Касим Токаев освободи от длъжност председателя (управителя)

...
Президентът на Казахстан Касим Токаев освободи от длъжност председателя (управителя)
Коментари Харесай

Сменят управителя на Централната банка на Казахстан - след първото от 3 години понижение на основната лихва

Президентът на Казахстан Касим Токаев освободи от служба ръководителя (управителя) на Националната банка на страната Галимжан Пирматов. Съответният декрет към този момент е оповестен, написа " Комерсант ". Мотиви за уволнението не се показват. Пирматов заемаше поста от февруари 2022 година.

А ръководителят на администрацията на казахстанския президент Олжас Бектенов на съвещание на сената внесе за разглеждане кандидатурата на Тимур Сюлейменов за поста началник на Националната банка. Преди това Сюлейменов е бил министър на националната стопанска система. " Тимур Сюлейменов беше и заместник-председател на Националната банка, тъй че познава добре функционалностите и активността на финансовия регулатор ", твърди Бектенов. Сенатът на Казахстан утвърди кандидатурата на Тимур Сюлейменов за поста началник на Националната банка на Казахстан.
 Прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт на Казахстан - много по-висока от тази за Европейски Съюз
Прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт на Казахстан - много по-висока от тази за Европейски Съюз

Предвижда се бюджетният недостиг да е под 3% от Брутният вътрешен продукт

Само преди към седмица, на 25 август, финансовият регулатор взе решение да понижи главния лихвен % от 16,75% на 16,5%, на фона на понижаване на проинфлационните опасности. Това беше първото понижение на главните лихви в Казахстан от 2020 година насам.

Според прогнозите на Националната банка на Казахстан, тази година инфлацията в страната ще бъде приблизително в границите на 10-12%. Ръстът на брутния вътрешен артикул (БВП) за годината се чака на равнище от 4,2-5,2%.

На фона на краткосрочния срив на съветската рубла в средата на август, казахстанското тенге падна по-значително от другите международни валути. Една от главните аргументи за спада на курса на тенгето, е нежеланието на експортьорите да продават задгранична валута, след първичния спад на рублата. При това би трябвало да се има поради, че от лятото на предходната година до момента, курсът на тенгето е повишен по отношение на рублата с съвсем 90%.
 В Казахстан депозитът в банка още веднъж стана преференциален - лихвите са най-високите от 25 години
Голямата азиатска страна, в която депозитът в банка още веднъж стана преференциален - лихвите са най-високите от 25 години

Колко е междинната рента по депозити за жители и фирми
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg