Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев възложи на длъжностните лица да

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев възложи на длъжностните лица да
Коментари Харесай

Казахстан търси петролни маршрути, заобикалящи Русия

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев разпореди на длъжностните лица да намерят направления за експорт на нефт, заобикалящи Русия, като това е стъпка, която рискува да задълбочи напрежението, зародило сред двете страни поради Украйна.

През месеците, откогато Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Казахстан към този момент претърпя две обилни спирания на износа на недопечен нефт по водопровод, който се разтоварва в съветското черноморско пристанище Новоросийск.

Маршрутът съставлява към три четвърти от общия експорт на нефт от Казахстан и спиранията провокираха спекулации, че Кремъл може би санкционира централноазиатския си съдружник поради неутралната му позиция във връзка с Украйна.

Трето спиране изглеждаше неизбежно по-рано тази седмица, откакто съветски съд постанови 30-дневна възбрана за разтоварване от 1500-километровия (930 мили) водопровод от казахстанските петролни залежи до терминала в Новоросийск, базирайки се на нарушавания на околната среда.

Жалба, подадена от Каспийския тръбопроводен консорциум, който експлоатира тръбопровода, към този момент предотвратява влизането в действие на прекъсването, оповестиха от казахстанското министерство на енергетиката.

На държавно съвещание президентът Касим-Жомарт Токаев съобщи, че нов маршрут през Каспийско море е " предпочитано направление ", и изиска от длъжностните лица да " подхващат ограничения за увеличение на потенциала " на секторите от тръбопровода, по които се транспортира недопечен нефт до Китай, оповестиха от канцеларията му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че е " малко евентуално " решението на съда да е политически стимулирано.

" Необходими са повече контакти с нашите казахстански сътрудници ", сподели Песков.

По-рано тази седмица Токаев рискува да си навлече гнева на Кремъл, като даде обещание по-задълбочено енергийно съдействие с Европейския съюз в телефонен диалог с ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел.

По време на икономическия конгрес в Санкт Петербург предишния месец, на който беше на една сцена с Путин, Токаев провокира неразбиране, като назова подкрепяните от Русия сепаратистки формирания в Източна Украйна " квазидържави " и съобщи, че Казахстан няма да ги признае. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР