Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев уволни министъра на отбраната, обвинявайки

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев уволни министъра на отбраната, обвинявайки
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан уволни военния министър

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев уволни министъра на защитата, обвинявайки го, че не е показал водачество и самодейност, когато централноазиатската страна беше разтърсена от всеобщи митинги по-рано този месец. Това съобщи Ройтерс.

Отстраняването на Мурат Бектанов е последният стадий от чистката в системата за сигурност, която Токаев прави в хода на укрепването на властта си след бурните демонстрации, при които починаха минимум 225 души.

" По време на януарските събития въоръжените сили, заради обстоятелството, че тяхното управление беше извънредно нестабилно и лишено от самодейност, не бяха в положение да изпълнят почтено предоставените им задания ", съобщи Токаев в разрушителен укор, обвинявайки министъра, че не е показал " командирски качества ".

Токаев беше заставен да извика войски от ръководения от Русия алианс на някогашни руски страни, с цел да потуши размириците, които накърниха имиджа на непоклатимост и надзор, с който Казахстан притегли стотици милиарди долари западни вложения в петролната и минната си промишленост.

Президентът размени Бектанов с Руслан Жаксликов , преди този момент заместник-министър на вътрешните работи и шеф на националната армия. Токаев съобщи, че въоръжените сили се нуждаят от цялостна рационализация и по-добро военно разузнаване, с цел да дават на управлението на страната " навременна и надеждна информация за външни и вътрешни закани ".
 Рокадите по върховете в Казахстан не престават
Рокадите по върховете в Казахстан не престават

Близки до някогашния водач Назарбаев губят постовете си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР