Президентът на Иран Хасан Рохани не изключи подновяване на преговорите

...
Президентът на Иран Хасан Рохани не изключи подновяване на преговорите
Коментари Харесай

Иранският президент Рохани не изключи подновяване на преговорите със САЩ

Президентът на Иран Хасан Рохани не изключи възобновяване на договарянията със Съединените щати, само че при изискване, че Доналд Тръмп се върне към нуклеарната договорка от 2015 година, съобщи Ройтерс.

Рохани, който също като Тръмп е в Ню Йорк за сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, предизвести американския президент, че опитите му да лиши Иран от петролните му доходи са доста рискови.

На 4 ноември влизат в действие петролните наказания на Съединените щати против Иран и администрацията на Тръмп оказва напън върху съдружниците си да спрат да внасят ирански нефт.

Досега Техеран изрично отблъскваше опитите на Тръмп да договаря, откакто той денонсира нуклеарната договорка през май. Ислямската република го упреква, че с възобновяване на икономическите наказания той се пробва да провокира прелом.

Оставащите страни по съглашението за иранската нуклеарна стратегия обявиха, че са се договорили да продължат да работят за основаването на специфичен механизъм за опазване на търговията с Иран, в това число в петролния бранш.

В коридорите на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации посланик номер едно на Европейски Съюз Федерика Могерини се срещна с висши представители на Англия, Китай, Франция, Германия, Русия и Иран.

"Загрижени от потребността от незабавни дейности и от осезаеми резултати, участниците в срещата приветстваха на практика оферти за опазване и насърчаване на каналите на заплащания, по-специално самодейността да се сътвори специфичен механизъм, който да улесни финансовите преводи, свързани с иранския експорт, включително и петрола ", сподели Могерини след срещата.

Тя сподели, че на ниво Европейски Съюз решението за основаване на подобен механизъм към този момент е взето, тъй че към него биха могли да се причислят и останалите страни.

Могерини сподели, че страните по контракта са удостоверили, че Иран извършва изцяло изискванията в него.

Дипломат номер едно сподели, че страните по нуклеарната договорка ще продължат да сътрудничат с Техеран в областта на стопанската система и науката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР