Президентът на Франция Еманюел Макрон се стреми към продължаване на

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон се стреми към продължаване на
Коментари Харесай

Макрон призова за задълбочен диалог с Полша

Президентът на Франция Еманюел Макрон се стреми към " продължение на задълбочения разговор " с Полша, с цел да бъде позволен разногласието сред Брюксел и Варшава по отношение на върховенството на европейското право. Това заяви през вчерашния ден Елисейският замък след среща на Макрон с полския му сътрудник Анджей Дуда, съобщи Франс прес.

На работен обяд с Дуда френският водач показа с него " своето безпокойствие по отношение на независимостта на правораздаването " в Полша, се споделя в официално съобщение на Елисейския замък.

Полша е в открит спор с Брюксел от години поради оспорваните правосъдни промени, реализирани от популистката дясна партия " Право и правдивост ".

Напрежението набъбна този месец, когато полският Конституционен съд, непосредствен до ръководещите, постанови, че някои текстове от договорите на Европейски Съюз са " несъвместими " с главния закон на страната.

Европейската комисия и редица страни членки преглеждат това като невиждана офанзива против върховенството на европейското право и компетенцията на Съда на Европейски Съюз - стожери на общността.

Макрон изрази предпочитание " да продължи задълбочения разговор " с Варшава, " допускащ справяне с компликациите, основани от това разпореждане ".

Двамата държавни глави засегнаха и въпроса за границата с Беларус " и нуждата ", съгласно Елисейския замък, " от отбрана на външните ни граници, която по едно и също време да бъде ефикасна и съобразена с нашите полезности ".

Страните разискаха също така сигурността в африканския Сахел. Макрон изрази признателност към Полша за включването й в общоевропейската военна интервенция " Такуба ".

" В подтекста на климата те акцентираха, че е належащо да приспособяваме енергийните си модели за ограничение на европейските излъчвания на парникови газове и подсилване на нашата самостоятелност от други страни ", показва Елисейският замък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР