Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя днес британският премиер Борис

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя днес британският премиер Борис
Коментари Харесай

Северна Ирландия взриви срещата на Г-7

Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя през днешния ден английският министър председател Борис Джонсън да удържи на " думата, дадена на европейците " в границите на Брексит на фона на напрежения в Северна Ирландия. Това заяви президентската канцелария, съобщи Франс прес.

Френският държавен глава съобщи, че е " подготвен " за обновяване на френско-британските връзки, само че " акцентира, че този нов ангажимент постанова британците да удържат на думата, дадена на европейците, и да съблюдават рамката, избрана от споразуменията за Брексит ", уточни Елисейският замък след среща сред двамата водачи в коридорите на форума на Г-7.

Ситуацията към Северна Ирландия и специфични търговски разпореждания, планувани за английската провинция след Брексит, утежняват връзките сред обединеното кралство и Европейски Съюз.

Това хвърля сянка върху лидерския конгрес на Г-7, който тече в Югозападна Англия, където ръководителите на великите сили и на Европейски Съюз разчитат да показват обединен фронт, изпълнен с готовност да вдъхне нова динамичност в мултилатерализма, с цел да улесни възобновяване след пандемията и битката против стоплянето на климата.

Лондон упреква Брюксел, че възприема " прекомерно пуристки метод " в използването на новите характерни митнически разпореждания за Северна Ирландия, планувани в " северноирландския протокол ", контрактуван след сложни договаряния в границите на Брексит.

Оставяйки де факто Северна Ирландия в европейския митнически съюз и общия пазар, тези ограничения пораждат напрежения в английската провинция, даже конфликти, да вземем за пример при започване на април.

В сряда в Лондон имаше полемики в тази връзка, само че не се стигна до прогрес - Европейски Съюз съобщи, че без съмнение ще вземе ответни ограничения, в случай че Лондон откаже да ползва ситуациите от протокола.

След диалога на четири очи с Макрон се чака Джонсън да приказва също с ръководителите на Европейски Съюз и с немската канцлерка Ангела Меркел.
Като посочи, че Г-7 не е площадка, където наложително би трябвало да се стигне до " неотложно решение ", представителят на английския министър председател означи през вчерашния ден, че " всички варианти са на масата ", а стремежът е да се опази единството на кралството, застрашено съгласно него от протокола.

Горд с ирландските си корени, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също удостовери, че поддържа протокола, който дава опция да се избегне връщането на твърда граница на острова и подсигурява съгласно него мира в английската провинция, подписан през 1998 година след три десетилетия кръвопролития. 

Ръководителите на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел предизвестиха през днешния ден Лондон, че " и двете страни "  
би трябвало да ползват контрактуваното. " В Европейски Съюз има цялостно единение по въпроса ", написаха в Туитър шефовете на Европейската комисия и на Европейския съвет, съгласно които ограниченията, контрактувани за Северна Ирландия, дават опция да бъде опазен мирът в тази провинция.

От коридорите на форума на Г-7 Борис Джонсън прикани през днешния ден европейците към " прагматизъм и компромис " във връзка ограниченията, засягащи Северна Ирландия след Брексит, провокирали мощни напрежения в този английския регион.

Джонсън " ясно изрази своя блян към прагматизъм и компромис от страна на всички, само че акцентира, че приоритет е опазването на (мирното) съглашение от Разпети петък ", уточни " Даунинг стрийт " след серията срещи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР