Президентът на федерацията по волейбол Любо Ганев даде ексклузивно интервю

...
Президентът на федерацията по волейбол Любо Ганев даде ексклузивно интервю
Коментари Харесай

Любо Ганев: За да имам бизнес за милиони, го дължа на волейбола! На драго сърце ще работя в името на спорта

Президентът на федерацията по волейбол Любо Ганев даде извънредно изявление пред. Ето какво сподели именитият великан, който пое ръководството на федерацията и е зареден с хрумвания и тактики за развиването на един от най-популярните спортове у нас.

Ето какво сподели Любо Ганев по много тематики освен за националния тим, само че и за бъдещите си планове.

-Господин Ганев, притеснявахте ли се, че европейската подготовка можеше да не протече по този метод – ясно е, че България беше най-силният тим и изявен любимец в групата?
-Никога не съм се тормозил, тъй като съм с този тим от 2012 година. Много добре знам какви са опциите на нашите волейболисти. За мен беше ясно, че нашият тим превъзхожда противниците. Нашата задача като федерация е да им създадем най-хубавите условия. Единственото, което споделих, че желая от момчетата, е да идват в националния тим с готовност. А не да го правиш по обвързване. Когато обаче видях тази мотивация в тима в този момент, знаех, че няма по какъв начин да не успеем. Винаги съм казвал, че националният тим е единствено за най-мотивираните и най-подготвените.

-Споменавате думите предпочитание, мотивация. Това е националният тим на България и макар че времената се трансформираха, не е ли самопризнание да се състезаваш за родината си?
-Промени се манталитета на хората, даже метода на другарство. Сега са на лагер, в една стая са и не поддържат връзка между тях, а си пишат по телефоните. Навремето на подготовка на Белмекен имахме един тв приемник в цялата база – щеш, не щеш отиваш и гледаш телевизия дружно с всички останали спортисти. Всичко това се усеща в груповите спортове. Всеки зависи от играта на съотборника. Аз това им споделям – момчета, вие играете за вашите съотборници, за почитателите и чак тогава за федерация или нещо друго. Колкото по-силен е колективът, толкоз резултатите ще бъдат по-добри.

-Парите ли трансформираха обстановката?
-Когато приказваме на тази тематика би трябвало да сме откровени – евентуално нито един народен тим в света не може да стимулира финансово националните си състезатели. Дори и най-богатите федерации – италианска, съветска, бразилска – те няма по какъв начин да дадат такива пари, каквито дават клубовете. Един играч от ранга на Матей Казийски да вземем за пример получава 1 милион евро. Колко да му дадеш в националния тим?! Така че националният тим е за тези, които са стимулирани и в действителност имат предпочитание да играят.

-Кой е водач в сегашния тим на България, когато приказваме за пари и мотивация?
-В момента като водач се изявява Цветан Соколов. Както самият той споделя обаче, значимото е тимът да бъде водач. Жоро Братоев също беше подобен темперамент, беше непукист и можеше да реши дадени обстановки. Да си водач през днешния ден изключително със обществените медии не е толкоз елементарно. Напрежението и тежестта не е за всеки. Има хора, които не устоят на рецензии или изобщо на сходно внимание и напрежение.

-Споменавайки Жоро Братоев, през годините много постоянно те бяха център на вниманието заради разнообразни аргументи. Можеше ли да националният тим да се възползва повече от качествата им?
-И Жоро, и Вальо, са доста положителни момчета, непрекъснато контактуваме с тях. Уважавам ги доста и като състезатели, и като хора. Да, по-особени са като хаактер, само че може би се понатрупаха някои фактори. Мисля, че задоволително помагаха, когато бяха викани в националния тим.

-Имаше ли треньори, които се съобразяваха с характерите на дадени състезатели?
-И Камило Плачи, и Пламен Константинов, и в този момент Пранди – никой не се въздейства от характерите им. Той желае тези, които са в най-хубава форма и нищо повече. Това важи в особена степен за Силвано Пранди. Неговата философия е такава, че ти в случай че не си на 100 %, той ще ти каже, че по-добре да пусне различен състезател, който влиза в тактиката му за даден мач или шампионат.

-Пранди е треньор с явен период на контракта. Какво ще стане по-късно?
-Ние към този момент сме се разбрали. Затова беше определен тандем Пранди – Николай Желязков. Идеята е Силвано да е треньор до 2022 година, когато му изтича контракта, а по-късно Ники да го наследи. Но по безусловно цялата и съща методика, по която сега се работи. Догодина има международно състезание в Русия, където ще създадем тест навръх този тим. Там да натрупа самочувствие и дай боже и положително класиране. И да настъпи 2023 година, когато към този момент се взимат под внимание резултатите, с цел да се класираме за Олимпиадата през 2024 година.

-Тече неизменимото подмладяване и промяна на поколенията. Става ли все по-трудно първо да привлечете деца да упражняват, а по-късно да ги задържите след младежка възраст?
-Ето това е нашата задача. Ние имаме доста деца, които упражняват при подрастващите. И сега, в който станат на класическата тинейджърска възраст – 15-16 годишни, изключително при девойките стартират да се питат – барманка ли ще ставам, гадже ли ще имам да ме води на екскурзии. Момчетата се питат – ще изучавам ли, предприемач ли ще ставам, далавери ли ще върша. А с цел да ги задържиш, би трябвало треньорите да го вършат, само че нашата работа е и да ги “запалим”, само че освен да запалителен искра, която да тлее, а да гори огън.

-Какво е мнението ви за клубното състезание?
-Всяка година става от мощно по-силно. Преди години си мислех, в случай че във волейбола имаме парите в баскетбола, ще сме на светлинни години и няма да се чудим какво да вършим. Защото в баскетбола има повече пари от волейбола. Но в този момент конкуренцията в нашето състезание е много сериозна. Допреди 4-5 години с 400 000 лв. можеше да станеш първенец на България. Сега, в случай че нямаш най-малко 400 000 лв., не можеш да изкараш Суперлигата. Разбира се, има накъде още да се работи – има тимове без тийм мениджъри, към момента не работят в маркетингово отношение. Когато има такива клубове като Хебър Пазарджик, Монтана – те работят вярно, намират сполучливо сътрудници и нещата се получават. Казвам сътрудници, тъй като не обичам думата спонсор. Спонсор е, когато отиваш и искаш от някого пари без да му предложиш нищо. Нашата цел във волейбола е да създадем по този начин, че дадена компания или компания, когато си партнира с нас, да асоциира марката си с нашия спорт, да има позитиви от това съдействие.

-Нека преминем към началото на вашето ръководство във федерацията. Категоричното ми мнение е, че нещата се трансформираха чисто откъм контакти с медиите, маркетинг…
-Благодаря за оценката. Вижте, няма по какъв начин да желаеме един спорт да се развива, а хората, които го вършат, да стоят на едно място. Ключът към триумфа беше в това, че би трябвало да създадем нещо по-добро за волейбола. Да нямаме персонална полза, а да мислим за спорта. Убедихме се и се обединихме, че всички би трябвало да мислят за волейбола. Аз, Евгени Иванов-Пушката, Боре Кьосев, Александър Александров – ние, да вземем за пример не сме представители и нямаме клубове, само че сме в Управителния съвет, с цел да опитваме да оказваме помощ на волейбола. Моята цел е да създадем от волейбола един артикул. Когато бях на предизборна обиколка измежду клубовете им споделих – ето, това е моята стратегия. Искате ли да работим дружно, т.е. – ще работите ли по моята стратегия, тъй като клубовете са в основата на спорта. Казах им, че щом съм се хванал на хорото, ще го направя – аз пари и условия ще осигуря, въпросът е те да желаят да се развиват и да порастват. И тук имам предвид клубове, треньори, съдии, федерация. Не може ние като федерация да израстваме, а клубовете или треньорите да стоят на едно равнище.

-Каква е фантазията ви?
-Като ръководство отвън спортните резултати, желая да създадем една волейболна зала, комплекс, към който да има прилежаща леглова база да вземем за пример с 50-60 стаи. Така ще можем да взимаме доста семейства на разнообразни събития. Ако съумея до края на мандата си да осъществя тази фантазия, ще бъда удовлетворен.

-Вие сте напълно различен облик, който основава усещане, че може да работи с всички на всички фронтове. Така ли е?
-Когато споделям, че желая да превърнем волейбола в артикул, концепцията и тактиката ни е такава. Преди казусът беше, че няма пари и по тази причина не се наемат хора за избрана работа. Сега има пари, желая хора, които да работят и да се развиваме. Тънкостта във всичко е, че аз в никакъв случай не съм усещал волейбола като специалност. До последния си ден – нищо, че съм печелил милиони. До последната топка, която забих – не го усещах като специалност, радвах се на всичко като малко дете. Аз имам хрумвания и благоприятни условия, знам, че където и да съм влезнал, не съм оставил затворена врата и мога да реализира нещо. Но аз постоянно ще съм дебитор на волейбола. Сега, с цел да съм милионер, се дължи на това, че съм бил волейболист. Имам бизнес за милиони, аз съм построил комунизма за себе си и в този момент с удоволствие ще върша всичко, с което съм се заел в името на волейбола. Когато правиш едно нещо на драго сърце, няма по какъв начин да ти тежи.

-Звучите малко наивно, в профил, в случай че някой ви огледа, може да ви каже, че сте простак. Мина времето на романтиците в спорта, а вие изглеждате тъкмо такъв…
-Важното е човек като заспи вечер, да се почувства удовлетворен от свършеното през днешния ден и да е с чиста съвест. А за това какво ще кажат хората – доста отдана съм ги надживял тези неща. Родил съм се без да желая, ще умра без да желая, само че ще пребивавам, както си искам….
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР