Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в обръщение към нацията

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в обръщение към нацията
Коментари Харесай

За какво говори в обръщението си към нацията Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи в послание към нацията в петък, което той произнесе пред стотици публични представители и посетители, събрали се в Минск, че Украйна няма късмет за победа против нуклеарна мощ като Русия. Той също по този начин насочи апел към украинците да стартират договаряния без предварителни условия, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В годишното си обръщение към нацията беларуският президент също така изрази подготвеност да одобри на територията на страната съветски стратегически нуклеарни оръжия

в допълнение с тактическите нуклеарни оръжия, които Москва се готви да изпрати на своя съдружник, отбелязва Франс прес.

" Трябва Владимир Путин и аз да решим и да внесем тук, в случай че е належащо, стратегически нуклеарни оръжия. И те би трябвало да схванат това, тези мръсници, там, в чужбина, които през днешния ден се пробват да ни взривят от вътрешната страна и извън ", предизвести Лукашенко, прочут с цветистия си изказ.

" Няма да отстъпим пред нищо, защитавайки нашите страни, нашите страни и нашите нации " ,

добави той, приветстван от аудиторията, състояща се от политически представители и от представители на онази част от гражданското общество, подкрепящо дейностите на беларуските управляващи.

Стратегическите нуклеарни оръжия са по-мощни и имат по-голям обхват, в сравнение с по този начин наречените тактически нуклеарни оръжия .

Според Ройтерс Лукашенко е визирал междуконтинентални балистични ракети, които могат да разрушат цели градове, отстоящи на хиляди километри разстояние.

Относно стандартните оръжия Лукашенко съобщи ,

че неговата страна има задоволително такива, с цел да се опълчи на заканите. " Но в случай че забележим, че зад тези закани, стои разрушението на нашата страна, ние ще използваме всичко, което ние имаме разполагаем ", предизвести той, представен от Ройтерс.

" Имайте думата ми, в никакъв случай не съм ви разочаровал в тази тенденция .

Те се приготвят да нахлуят в Беларус, да разрушат нашата страна ", акцентира още Лукашенко.

Той не даде доказателства за сходни закани, идващи от Запада или за изказванията си, че имало проекти за навлизане на Беларус от прилежаща Полша, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин разгласи предишния уикенд, че Москва ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус ,

като породи безпокойствие в Украйна и на Запад. Руски представители на няколко пъти насочиха едвам завоалирани закани да си послужат с нуклеарно оръжие в Украйна при положение на забележителна ескалация на спора, напомня Франс прес. Според Путин 10 самолета към този момент са оборудвани в Беларус за потребление на тактически нуклеарни оръжия и до 1 юли ще бъде приключено построяването на особено хранилище, напомня още организацията.

В петък Лукашенко заяви, че преди седмица е издал предписание до военните неотложно да възстановят площадките ,

на които Русия при положение на нужда може да разположи стратегическите балистични ракети " Топол ". Лукашенко сподели, че се е разпоредил да бъдат непокътнати множеството такива площадки, на които са били ситуирани стратегическите ракети, през 90-те години, когато нуклеарното оръжие е било преместено от беларуска територия в Русия. " Запазих тези площадки ", акцентира той, съобщи ТАСС.

Президентът на Беларус сподели също, че цялата инфраструктура по отношение на тактическото нуклеарно оръжие е основана и подготвена .

" Да носят нуклеарни бойни глави, нуклеарен военен заряд могат и преоборудваните ни самолети. Чували сте от президента на Русия (Владимир Путин - бел. ред.) за взаимните проекти за основаване на съответната инфраструктура на територията на Беларус. Само желая да уточня - цялата инфраструктура е основана и подготвена ", сподели Лукашенко, представен от ТАСС.

Ще запазим и осигурим своя суверенитет и самостоятелност с всичко, в това число и с нуклеарния боеприпас, сподели беларуският президент .

" Това е наше оръжие, което ще способства за суверенитета и независимостта ", добави Лукашенко, като в същото време акцентира, че Беларус е миролюбива страна, която не възнамерява да атакува никого и не желае да води война с който и да било.

Разполагането на нуклеарно оръжие в Беларус не е опасност и не е шантаж, а опция да се отбрани страната

и да се подсигурява мир на беларуския народ, акцентира в обръщението си президентът на страната. Лукашенко сподели, че не се опасява от опцията за нови западни наказания против страната му по отношение на разполагането на съветски тактически нуклеарни оръжия в Беларус, съобщи Ройтерс.

Относно Украйна беларуският водач сподели във връзка на известията за идна пролетна контраатака на украинските сили ,

че това ще е " най-лошото, което може да се случи " и съобщи, че тази контраатака би могла да унищожи каквито и да било шансове за спокойно разрешаване на кървавия спор, съобщи ТАСС.

Беларус не вземат участие непосредствено в спора в Украйна, само че Москва употребява с нейната територия, с цел да извърши офанзивата си против Киев предходната година или да нанася удари, съгласно украински представители, напомня Франс прес.

Лукашенко сподели, че сраженията в Украйна би трябвало да бъдат прекъснати неотложно .

Беларуският водач се обърна към войските да останат на сегашните си позиции и насочи апел към Запада да спре доставките на оръжия за Украйна. Според него незабавното преустановяване на огъня дава финален късмет да се избегне идна ескалация. Беларуският водач окачестви поставените от Киев условия за договаряния, в това число изтеглянето на съветските войски от окупираните територии на Украйна, като " неуместни ".

Лукашенко означи, че съветската отбранителна промишленост набира скорост и сподели, че Украйна ще бъде унищожена, когато оръжейната индустрия се задейства на цялостни обороти.

Забележките му припомнят за неотдавнашните закани, направени от Москва, отбелязва ДПА.

Агенцията добавя, че Лукашенко се преглежда като мощно подвластен от Кремъл във връзка с политическата поддръжка, икономическата и военната помощ. Беларус е разрешавал на Русия да употребява военни бази в страната за осъществяването на набези против Украйна. 

На хоризонта се задава Трета международна с нуклеарни пожари ,

това може да се избегне единствено по пътя на договарянията, сподели в обръщението си към нацията президентът на Беларус, съобщи организация БелТА.

" С напъните на Съединени американски щати и техните спътници в най-близката ни страна се разпростира пълномащабна война " до последния украинец " (цитирам), вследствие на която единствено в продължение на година починаха или бяха осакатени към половин милион души и от двете страни. Милиони са бежанци. На хоризонта вследствие на това се задава Трета международна с нуклеарни пожари ", акцентира Лукашенко.

Според президента на Беларус горещите спорове през последните десетилетия са почнали с неудържимото предпочитание на Запада

да подчини на себе си целия свят. " И дори не на Запада - а на една страна ", сподели Лукашенко, представен от ТАСС.

По думите му Европа не е желала да доставя с въоръжения Украйна, само че прави това по команда от Вашингтон.

" Въпросът е един: какво да вършим. Пътят е един - договаряния. Преговори без предварителни условия ", сподели беларуският президент. " Възползвам се от възможностите си да предложа преустановяване на бойните дейности. Обявяване на помирение без право на разселване, прегрупиране на войски и от двете страни, без право на пренасочване на оръжия и муниции, на жива мощ и техника ", сподели Лукашенко.

По думите на беларуския президент договарянията за урегулиране на спора в Украйна би трябвало да стартират " в този момент, а не на следващия ден ". " Трябва да се спре в този момент, до момента в който не е почнала ескалация ", сподели Лукашенко.  

Беларуският президент добави, че " в случай че Западът за следващ път се пробва да употребява затишието за подсилване на своите позиции посредством машинация ,

то Русия би трябвало да задейства цялата мощност на военно-промишления си комплекс и армията за попречване на ескалацията на спора - и фосфорни муниции, и муниции с обеднен уран, както и муниции с обогатен уран ".

В речта си Лукашенко заяви и, че Минск е разположил и контингент от специфични елементи на южната граница на страната с Украйна, " с цел да предотврати провокации ".

Говорейки за другите страни по света, Лукашенко засегна тематиката за кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО. " Вие тласнахте в тази посока тези страни, които умерено живееха, съществуваха и си сътрудничеха с Русия ", сподели Лукашенко.

Президентът на Беларус загатна и съдействието с Иран и Китай и сподели, че двете страни имат подготвеност да разположат в неговата страна свое фармакологично произвеждане. По думите му никакви наказания не могат и не са длъжни да повлияят на нивото на здравното обслужване в Беларус.

Споменавайки за Китай, Лукашенко сподели, че тази страна би могла да стане медиатор за урегулиране на рецесията в Украйна.

Не на последно място Лукашенко засегна и тематиката за беларуската просвета. Той сподели, че е належащо Беларус интензивно да прокарва свои обичаи, свои знаци, свои актьори, художници и други, като е време да се откаже от културни трендове, противоречащи на личните ѝ обичаи и морал.

Коментирайки признатата в Беларус инструкция за въвеждане в деяние на система за контролиране на цените

и обезпечаване на надзор върху ценовата дисциплинираност, Лукашенко напомни първичните страхове на беларусите, че няма да има с какво да се хранят. " Кой е измършавял. Погледнете мен и ще видите ", пошегува се Лукашенко и след почналите овации в залата даде обещание да се заеме с това да отслабне.

Накрая беларуският водач увери също по този начин, че децата му няма да станат президенти .

" Трябва да се прекратят всички приказки за последователност, за унаследяване на поста, моите деца няма да бъдат президенти ", сподели най-после Лукашенко в обръщението си към народа на Беларус.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР