Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов изпрати официално писмо

...
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов изпрати официално писмо
Коментари Харесай

Боби Михайлов с ново писмо до УЕФА заради коментарите от английския лагер

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов изпрати публично писмо до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис с копие до шефа " Национални асоциации " Зоран Лакович и шефа " Турнири " на УЕФА Джорджо Маркети, в което строго порицава следващите тенденциозни мнения от страна на футболисти на британския народен тим в навечерието на дуела сред двете страни в понеделник, 14 октомври.
БФС с публично писмо до УЕФА поради мненията на Саутгейт От централата ни показаха възмущението си след думите на британския селекционер

" Уважаеми господин Теодоридис,
С голямо възприятие на отчаяние се обръщам към Вас във връзка тематика, която смятах за позволена още в края на предишния месец.

За пръв път си разреших да Ви обърна внимание към сегашния проблем след мненията на мениджъра на Англия Гарет Саутгейт за възможни расистки обиди по време на идната аудиенция на отбора му в София на 14 октомври; мнения, които Българският футболен съюз, българската общност и персонално аз намираме за обидни поради несправедливото нарочване на българската аудитория като дискриминативно настроена.

В последвалата връзка с президента на британската футболна асоциация Грег Кларк бях осведомен, че терзанията на господин Саутгейт са главно свързани с обстоятелството, че България е глобена от УЕФА за расистки лозунги по време на предходен мач сред двата тима през 2011-а – и въпреки изказаните реплики да зачертават с лека ръка всичко, което БФС е приключил в границите на тези осем години, фактически имах вяра че мигновената реакция на федерацията ни ще докара до по-конструктивни дейности що се отнася до обществени и медийни изяви в навечерието на дуела в понеделник.

Г-н Теодоридис,

Приложени ще откриете референции към публикации в интернационалните медийни платформи, в които няколко на брой футболисти на британския тим намерено дискутират опцията да нарушат процедурите и протоколите на УЕФА и да изоставен терена при положение на дискриминационно отношение в идните си гостувания в Чехия и съответно в България – концепция, чиято реализация би била строго наказуема съгласно Дисциплинарния устав на УЕФА.

Ние от Българския футболен съюз считаме, че тази фиксация върху възможни произшествия по време на мача в София е извънредно несправедлива по отношение на българските последователи, българското общество и по отношение на големите старания на БФС да обезпечи безпрепятственото осъществяване на дуела, който всички преглеждаме като дълго чакан празник. Нещо повече – уверени сме, че сходно държание е в безапелационен прорез с концепцията на актуалната акция #FootballPeople, благородна идея на УЕФА, в която българският народен тим и Българският футболен съюз вземат интензивно присъединяване.
Макар да сме наясно с пресните проблеми с расистко държание на всички равнища в британския клубен футбол и с продължаващата борба с хулиганството в Англия и въпреки да приветстваме самодейността на локалната асоциация за по-голяма обществена отговорност измежду личните й почитатели, сме в действителност шокирани от опитите българските ентусиасти да бъдат посочени с пръст като евентуални извършители на реда и разпоредбите.

Енергията на Българския футболен съюз в битката с расизма в последното десетилетие има голям резултат, демонстриран от обстоятелството, че на мачовете на националния тим в близкото минало няма нито един регистриран случай, включващ дискриминация въз основата на цвят на кожата, раса, вяра или политически възгледи. Чувствам се задължен да изразя опасенията си от обстоятелството, че българските почитатели биват незаслужено превърнати в обект на обществено неодобрение и упорствам това държание да спре, с цел да не се нагнетява напрежението преди мача на 14 октомври.

Г-н Теодоридис,

Българската аудитория от дълго време чака визитата на Англия с най-голямо почитание към гостуващия отбор, един от най-популярните задгранични тимове в страната ни. Българската аудитория също по този начин по никакъв метод не е съгрешила, та да бъде включвана в стандарта „ расистка “ или „ враждебно настроена “ – и съм уверен, че и Вие ще се съгласите че сходни нападки са тенденциозни и поредни опити за осуетяване на атмосферата преди този футболен мач.

Аз, от позицията си на президент на Българския футболен съюз, не мога да разреша сходни уронващи престижа на страната и народа ми изказвания да продължат да бъдат хвърляни в общественото пространство и мощно приканвам администрацията на УЕФА да вземе нужните ограничения против нагнетяването на ситуацията в седмицата, отдадена на равенството и на празника, наименуван футбол.

Искрено ваш,
Борислав Михайлов
Президент на БФС "
Агенти под прикритие дебнат за расизъм на България - Англия Европейската подготовка е в понеделник (14 октомври)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР