Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов направи ретроспекция

...
Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов направи ретроспекция
Коментари Харесай

Румен Стоилов: Европейското за мъже и жени го слагам на пиедестала

Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов направи ретроспекция за миналата 2022 година

Румен Стоилов дефинира годината като сполучлива в състезателен проект и отличи работата на министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

" Годината е сполучлива в чисто състезателен проект, в спортния вид не мога да имам искания към момчетата и към девойките. Но знаете, че в огромния спорт няма страна в света, която да прави спорт без финансиране. Аз съм го казвал неведнъж, че тези девойки и момчета, както и техните треньори са герои в спокойно време. Адмирирам работата на министър Весела Лечева. Надявам се да има чуваемост и в служебното държавно управление и от сътрудниците в Народното събрание, тъй като няма нация, която да се развива без спорт. Защото спортът е здраве, дисциплинираност и усърдие. Няма метод да възпитаваме младежи на усърдие, в случай че те са на улицата, в дискотеката и не се занимават с безусловно нищо “, показа той.

Той разгласи, че задачата на федерацията е да има тим на олимпийските игри в Париж 2024.

„ За тази година Европейското състезание мъже и дами го поставям на пиадестала, тъй като българското джудо в никакъв случай не е имало толкоз сполучливо класиране. После идва европейското състезание за мъже до 23 години. Може би повече от 12 години не сме имали такива медали – злато и бронз. Вече имаме тим, което е концепцията от началото на тези четири години и половина, откогато съм отпред на федерацията. Искахме да имаме тим, а не двама състезатели “, добави той.

Федерацията е била обект на четири инспекции от някогашния министър на спорта Радостин Василев, които са минали без забележки.

" Проверките са инспекции. Никой няма право да се оплаква от инспекции, само че когато има наклонност, тъй като това не е загадка, без значение от аргументите, не е в този момент моментът да се приказва за тях. Аз съм супер благополучен от инспекциите, тъй като демонстрираме още един път освен на проверяващите органи, само че и на Министерството и на Национална агенция за приходите, по какъв начин би трябвало да се работи в една федерация. В това отношение съм доста удовлетворен, тъй като когато няма инспекции не може да кажеш нищо, а в този момент е ясно всичко. Да не приказваме, че сумата, която имахме право по закон да получим, няма да я кажа, не беше дадена с 50 % по-малко. Въпреки всичко имаме прелестни триумфи. И най-важното, и от европейската и от международната федерация писаха специфични писма до Министерството на спорта и до мен, като президент на федерацията, за прелестното осъществяване на шампионата в София. Иначе за момчетата и за девойките няма както да приказваме, те се оправят ослепително “, добави той.

2023 година е предолимпийска година, а към момента няма изясненост по отношение на финансирането на спорта.

" Предолимпийската година занапред почва. Вече има диалози, аз още веднъж наблягам, че министър Лечева освен към федерацията по джудо, а и към всички федерации, е с отворени порти в нейния кабинет. И най-много тя схваща от спорт. И когато човек има отношение, то е доста по-важно от самите финанси, тъй като виждаш, че човек те схваща. Ние също разбираме къде живеем, разбираме, че няма парламент, че има служебно държавно управление... само че когато имаш схващане и виждаш, че никой не схваща, има защо да работиш. До момента сме дали 250 хиляди лв. лични средства. Разбирайте, че в случай че не бяха тези средства, нито щеше да има европейско състезание за мъже до 23 години и да имаме два медала, нито присъединяване на " Мастърс " в Израел, който ни следва... Нищо нямаше да имаме, в случай че не са личните ни средства. Междувременно, ние отделихме средства, с цел да наградим тези момчета и девойки, които взеха медали и се класираха на призови места и естествено мислим за следващата година. А в случай че не е работата на екипа на федерацията, сме за на никое място “, твърди той.

Преди церемонията по награждаването имаше съвещание на управителния съвет, на което бяха разисквани и целите за следващата година.

„ Дискутирахме, че би трябвало да съберем в допълнение средства, тъй като никой не знае дали ще имаме бюджет от 1 януари и какъв ще бъде той, а надпреварите предстоят. Предстои ни олимпийска подготовка и тези състезатели би трябвало да се приготвят “, обясни той.

Именно шампионат „ Освобождение “ ще бъде олимпийска подготовка за мъже и дами у нас. Схватките ще са в „ Асикс Арена “ на 12-13 февруари.

На стилна гала през днешния ден бе оповестена и.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР