Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска определи изминалия

...
Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска определи изминалия
Коментари Харесай

БФ по биатлон отчете успешен сезон, но се оплака от липсата на подкрепа от страна на държавата

Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска дефинира миналия сезон като сполучлив, само че си пожела идващият, в който предстоят и Олимпийските игри в Пекин, да донесе още по-добри резултати за тима ни.

Дафовска даде висока оценка и на работата на новите съветски треньори, само че се оплака от неналичието на поддръжка за спорта от страна на страната. Тя заяви, че за идната олимпиада федерацията е получила със 150 000 лв. по-малко за подготовка, по отношение на Игрите в Пьончан през 2018 година.

"До януари сезонът вървеше доста гладко. Но тимът трябваше да спре подготовка за две седмици поради карантината. Митко Герджиков пък изтърпя карантина и през декември месец и това доста нарушава подготовката и се отразява в спортен интервал. За благополучие на международното състезание в Поклюка през февруари спортистите ни бяха възобновени, тъй че от самото международно до края на сезона съумя да се види и работата на новите съветски треньори. Те дават всичко от себе си, работят доста професионално. И спортисти, и екип всичка са удовлетворени от работата им. На последната Световна купа за сезона биатлонистите ни зарадваха с осмо и девето място, на юношеското международно състезание също се представихме добре ", сподели единствената олимпийска шампионка на България в зимните спортове.

Дафовска погледа с оптимизъм и към идващото изпод младо потомство състезатели.

"Мога да кажа, че за в бъдеще се оформя един доста добър женски тим, който ще бъде окомплектован след Олимпийските игри в Пекин. Дотогава планираме единствено едно от девойките да бъде качено при дамите в лицето на Лора Христова. За идващия сезон имаме три квоти при мъжете и три при дамите, само че това не би трябвало да ни тормози. Основната цел е продобиване на олимпийски квоти. Ако задържим формата от края на този сезон, в Пекин ще участваме с тимове от по четирима души. Надявам се да няма болни другия сезон, ще вземем и решение те да бъдат имунизирани ", сподели тя.

Биатлонистката Милена Тодорова, която през този сезон даде сериозна поръчка да бъде лицето на женския народен тим в идващите години, също изрази задоволството си от завършека на сезона, само че си сложи доста по-високи за в бъдеще.
"Не мога да кажа, че не съм удовлетворена от сезона, откакто записах най-хубавите си достижения в Световната купа. Не се показах задоволително добре на международното състезание, само че най-после на сезона записах доста положителни резултати, които ми донесоха точки и по-голяма мотивация за следващата година. Понесох карантината тежко, само че мога да кажа, че с треньорите работата върви напълно обикновено. Адаптирахме се едни към други и считам, че сезонът протече напълно обикновено за обстановката, в която се намираме ", разяснява Тодорова.

Много по-критичен бе водещият български биатлонист Владимир Илиев. Той изясни, че след сложен старт на подготовката националите ни са съумели да се сработят с съветските треньори, поради което резултатите тази година са пристигнали толкоз късно. Световният вицешампион от 2019 година обаче също като Дафовска се оплака от неналичието на естествени условия за подготовка, изключително в идната олимпийска година.

"Сезонът беше комплициран, само че чаках по-добри резултати от това, което се получи. По време на карантината имах време да помисля къде бяха грешките, за какво се получи по този начин. Имаше и положителни резултати, само че виждам с по-голям оптимизъм към новия сезон. Поне към този момент знаем в коя страна къде какви условия има за справяне с ковид. За мен обаче огромен проблем бе това, че съветските треньори не пристигнаха в точния момент и това забави подготовката ни. При нас не е като в съветския тим всички да са на високо равнище, тук всеки е на друго. Това докара до надценяване на някои състезатели, мен персонално ме подценяваха в някои тренировки, тъй като мислеха, че няма да се оправя. Трудно беше първоначално, само че последователно си паснахме и всичко си пристигна на мястото. Не желая да звучи като опрощение, само че мен карантината ме завари изцяло здрав, в доста добра форма, а след нея излязох "болен ", защото се контузих още в идващото съревнование. Това се дължеше на обездвижване след две седмици в една стая. Аз през живота си такава отмора не съм имал. Все отново на международното състезание стигнах до 12-о място и мисля, че краят на сезона бе позитивен. Нищо обаче не е изгубено, за мен следва най-важното съревнование - Олимпийските игри в Пекин, тъй че мотивацията остава на високо равнище ", сподели Илиев.

Дафовска сподели, че подготовката на националите ни за новия сезон ще стартира на 11 май.

"Мога да обобщя сезона като добър, не съм очаквала фрапиращи достижения в първия сезон след промяната на треньорите, само че чакам по-добри резултати във втория сезон. Подготовката за него започва на 11 май. Много съм удовлетворена от работата на треньорите, не мислим по никакъв метод за тяхната промяна, даже в противен случай - уповавам се, че те ще останат и след Олимпийските игри, на които пък ще реализираме едни положителни резултати. Искаме около съветските треньори да се развиват и млади български експерти. Това зависи и от бюджета. Надявам се, че той няма да падне още, защото за тази олимпиада се готвим с доста по-малко средства, отколко за предходната в Пьончан. Разликата сред двете олимпиади е 150 000 лв., а в този момент харчим доста повече пари за проби. Не знам на какво се дължи това, може би на компликациите в страната с пандемията. Има обаче други спортове, които са с доста по-големи бюджети. Компенсираме разликата с стратегии за олимпийска взаимност от МОК, само че това ще бъде единствено до Олимпиадата. За страдание всичките ни старания и запаси са ориентирани към А-отбора, а след Игрите в Пекин ще чакаме той да бъде заздравен от състезатели от Б-отбора ", съобщи Дафовска.

"За страдание в България финансирането е на база резултати, а парите не се дават, с цел да се реализиран резултати. На Балканите това може и да е честа процедура, само че на останалите места по света това не е по този начин. Там се работи по стратегии от по 4, 8, даже 12 години. Тук две години преди Олимпиада ни дават 150 000 лв., които за нашия спорт са нищо. Само патроните на националния тим костват повече. 20 дни преди Олимпиадата ни питат за медали, а това няма по какъв начин да се получи. България има неповторими условия за зимни спортове, а погледнете дали има народен център за зимни спортове. Ски шанца няма, а имаме скискачач, който ще взе участие на трета Олимпиада. Център за биатлон също няма. В другите страни тези неща се построяват на едно място. Тук имаме толкоз планини и толкоз сняг, а сме принудени да се готвим в чужбина, тъй като тук няма условия ", оплака се Владимир Илиев.

"Очакваме да има някакъв тип промяна, да има предпочитани спортове, да се огледа кои спортове носят медали на България, да им се обърне внимание. Някои ще кажат, че България разполага с центъра в Белмекен, само че в Белмекен равнището падна ужасно доста. Там с години не можем да се преборим за асфалтиране. Затова и избягаха доста тимове, в това число и ние. След медалите на Владимир Илиев и Красимир Анев министър Кралев даде обещание да подкрепи завършването на летния център в Троян. Бяха отпуснати едни пари, които обаче се забавиха поради тромавите процедури и ще стигнат единствено за една трета от всичко, което би трябвало да се направи. Там трябват 1 милион лв. за довеждане докрай на целия ролбан. Другите пари, които бяха отпуснати, бяха за Самоков, където също ще се направи преасфалтиране на лятното трасе. В момента децата карат по селата и сред колите лятно време, което е доста рисково. Просто нещата с центровете вървят доста мъчно, доста постепенно ", приключи конференцията си Дафовска.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР