Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че

...
Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че
Коментари Харесай

Георги Глушков коментира санкцията на Левски и слуховете за черно тото

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков съобщи, че решението за налагането на глоба на Левски от три служебни загуби поради присъединяване на Йордан Минчев в първите три полуфинални срещи с Балкан без нужния документ – така наречен „ letter of clearance “ е разисквано с него от мениджъра на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) Сандра Велчева-Хънт.

„ Решението е съветвано с мен и аз съм го подкрепил. В момента, в който е взето това решение, аз не съм имал по-добро предложение – законосъобразно и заслужено. Когато дойдох на Генералната асамблея на ФИБА Европа във Вилнюс и унгарският представител ми зададе въпрос по какъв начин е допустимо да допуснем играч да играе без позволение “, изясни Глушков и добави, че унгарецът е споделил е, че не е желал да се свързва с ФИБА, а първо да беседва с българските представители.

„ До преди три години системата беше напълно друга. БФБаскетбол пращаше искане до съответната федерация и те трябваше да ни отговорят. Случваше се постоянно в последните дни на картотеките ние да се обаждаме на сътрудници. Системата е тотално друга сега и тези неща не зависят от нас. Лигата е орган, който се самоуправлява и единствено управлява. Изказах мнение, че може да се намерения за по-добро решение – съгласуемост с нормативните документи и интереса на баскетбола “, разяснява Георги Глушков.

„ Това, че разпоредбите сме ги създали по нашенски, това е по този начин. Исках да има Общо заседание на лигата и членовете да бъдат съпричастни с правенето на нормативните документи. Може би документите ни не са на равнище на испанската лига. Много ми се искаше да бяхме по-напред и в този случай. Много ми тежи, само че в този случай нямаме решение, което да удовлетвори и наредбите, и справедливостта “, добави той.

За желанието на Константин Папазов да се кандидатира за президент на федерацията, Георги Глушков съобщи: „ Не знам дали това ще се случи. Надявам се да е по този начин. Нямам забележки към това негово искане. Ние сме демократична федерация и сме го показвали постоянно. Не виждам нищо неприятно един човек да желае да се кандидатира. Никакъв проблем от моя позиция. “

Попитан дали е правилно ли е, че е предложил на Константин Папазов да се кандидатира за президент, Глушков отговори: „ Предлагал съм му, да. И освен на него, а още на двама души. Не си припомням с какви причини ми отхвърли. “

Колкото до желанието на Сандра Велчева да изиска освобождението й от поста, Георги Глушков разяснява: „ Това нейно решение е законно бих споделил. И аз бих изискал от Управителния съвет на федерацията същото нещо, когато пристигна време. Когато пристигна време, бъдете сигурни, че ще го направя. “

„ Моделът, който аз предложих е лигата да бъде независима. Явно още не сме дорасли. Много ми се искаше ръководството на НБЛ да е под контрола на самата лига. До установяването на нарушаването се стигна инцидентно. В момента, в който го разбрахме, реагирахме за няколко часа. Сигурно е имало алтернатива да се замълчи, само че шампионатът да приключи незаконно, а по думите на унгарския пратеник с него да се свързали от унгарския клуб. Не ми се мисли по този въпрос. Щеше да е неповторима покруса, в случай че сходно нещо се беше случило. Това е 100 % несъмнено “, сподели Глушков.

За слуховете за непозволено залагане на мачове в българския баскетбол, Глушков разяснява: „ Международната федерация е взела драговолно този въпрос в световен мащаб и създаде специфичен план, в който наш представител взе участие. Има непрестанен мониторинг освен за България. Имаме контракти със специфична компания за първа и втора дивизия. Процедурата към този момент е такава, че при определяне на подозрения за допустима операция от нас, те желаят самостоятелен оценител да прегледа записа, да напише доклад и след това те имат пълномощия да срещнат управляващите. Имали сме докладвани сходни срещи и прецизирам, че тази година не е имало подобен за тима на Берое. Оценителят е самостоятелен от федерацията. Смятам, че това има резултат. “

„ В персонален диалог с Константин Папазов обясних, че Елеонора Рангелова не е взела участие в процеса на решението. Обяснено беше, че се съветвах за нормативните документи, само че тя не е вземала решение вместо мен или Сандра Велчева, нито е упражнявала напън за взимане на решение “, добави Георги Глушков, който на следващия ден пътува за Гърция дружно с националния селекционер за мъже Росен Барчовски. Двамата ще проведат диалог с Александър Везенков за проектите за мачовете на държавния отбор през лятото. „ Имаме защо да си приказваме, имаме мотив за горделивост “, сподели Глушков.

Генералният управител на БФБаскетбол Елеонора Рангелова също взе участие на конференцията след разразилия се скандал в българското състезание.

„ Чух изказване, че унгарският клуб е писал, че играчът е свободен и се постанова единствено заплащане, само че няма такова нещо. От 3 години ФИБА промени системата и всичко минава през организацията. Едва при приемане на таксата, автоматизирано двете федерации получават известие, че е стартирана процедура за искане на „ letter of clearance “. Получихме такова известие през вчерашния ден. До този миг не е било стартирало сходно искане от страна на Левски “, разяснява Рангелова.

„ В текстовете на Международната федерация - ФИБА е написано, че в случай че играч взе участие без този документ, това е незаконен трансфер. Записано е, че и клубът, и състезателят могат да бъдат осъдени. Глобата е до 300 хиляди швейцарски франка “, добави Елеонора Рангелова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР