Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че

...
Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че
Коментари Харесай

Глушков подкрепя Папазов да се кандидатира за президент на БФБ

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков съобщи, че решението за налагането на глоба на Левски от три служебни загуби поради присъединяване на Йордан Минчев в първите три полуфинални срещи с Балкан без нужния документ – така наречен „ letter of clearance “ е разисквано с него от мениджъра на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) Сандра Велчева-Хънт.

„ Решението е съветвано с мен и аз съм го подкрепил. В момента, в който е взето това решение, аз не съм имал по-добро предложение – законосъобразно и заслужено. Когато дойдох на Генералната асамблея на ФИБА Европа във Вилнюс и унгарският представител ми зададе въпрос по какъв начин е допустимо да допуснем играч да играе без позволение “, изясни Глушков и добави, че унгарецът е споделил е, че не е желал да се свързва с ФИБА, а първо да беседва с българските представители.

„ До преди три години системата беше напълно друга. БФБаскетбол пращаше искане до съответната федерация и те трябваше да ни отговорят. Случваше се постоянно в последните дни на картотеките ние да се обаждаме на сътрудници. Системата е тотално друга сега и тези неща не зависят от нас. Лигата е орган, който се самоуправлява и самоконтролира. Изказах мнение, че може да се намерения за по-добро решение – съгласуемост с нормативните документи и интереса на баскетбола “, разяснява Георги Глушков.

„ Това, че разпоредбите сме ги създали по нашенски, това е по този начин. Исках да има Общо заседание на лигата и членовете да бъдат съпричастни с правенето на нормативните документи. Може би документите ни не са на равнище на испанската лига. Много ми се искаше да бяхме по-напред и в този случай. Много ми тежи, само че в този случай нямаме решение, което да удовлетвори и наредбите, и справедливостта “, добави той.

За желанието на Константин Папазов да се кандидатира за президент на федерацията, Георги Глушков съобщи: „ Не знам дали това ще се случи. Надявам се да е по този начин. Нямам забележки към това негово искане. Ние сме демократична федерация и сме го показвали постоянно. Не виждам нищо неприятно един човек да желае да се картотекира. Никакъв проблем от моя позиция. “

Попитан дали е правилно ли е, че е предложил на Папазов да се кандидатира за президент, Глушков отговори: „ Предлагал съм му, да. И освен на него, а още на двама души. Не си припомням с какви причини ми отхвърли. “

Колкото до желанието на Сандра Велчева да изиска освобождението й от поста, Георги Глушков разяснява: „ Това нейно решение е законно бих споделил. И аз бих изискал от Управителния съвет на федерацията същото нещо, когато пристигна време. Когато пристигна време, бъдете сигурни, че ще го направя. “

„ Моделът, който аз предложих, е лигата да бъде независима. Явно още не сме дорасли. Много ми се искаше ръководството на НБЛ да е под контрола на самата лига. До установяването на нарушаването се стигна инцидентно. В момента, в който го разбрахме, реагирахме за няколко часа. Сигурно е имало алтернатива да се замълчи, само че шампионатът да приключи незаконно, а по думите на унгарския пратеник с него да се свързали от унгарския клуб. Не ми се мисли по този въпрос. Щеше да е неповторима покруса, в случай че сходно нещо се беше случило. Това е 100 % несъмнено “, сподели Глушков.

По обявата работи: Любомир Тодоров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР