Президентът на България Румен Радев се надява на възобновяване на

...
Президентът на България Румен Радев се надява на възобновяване на
Коментари Харесай

Президентът Радев лобира пред Дмитрий Медведев за възобновяване на проекта за преки доставки на руски газ през Черно море


Президентът на България Румен Радев се надява на обновяване на директните доставки на съветски газ. „ Сигурността на енергийните доставки е доста значим въпрос и за България и за Европейския съюз, по тази причина аз се надявам, че нашите държавни управления ще преразгледат опцията за директни доставки на газ от Русия през Черно море “, сподели Румен Радев на среща с премиера на Русия Дмитрий Медведев. Той добави, че Русия постоянно е била стратегически сътрудник в енергетиката като снабдител на природен газ, петрол и атомно гориво.

В последните седмици българското държавно управление излезе от летаргията във връзка с Русия, съобщи Радев след срещата си с Медведев. Тази среща е пробив, съобщи Радев и обясни пред съпътстващите го публицисти, че двамата с съветския министър председател са говорили и за енергийни планове, обединили са се и за значимостта на търговско-икономическите връзки сред България и Русия.

В последните седмици българското държавно управление излезе от летаргията във връзка с Русия, сподели още президентът и уточни плана АЕЦ „ Белене”.„ Възобновяването на плана допуска и съветско присъединяване “, означи той, представен от съветските медии. Той означи и визитата на министъра на енергетиката Петкова в Сочи - всичко това е похвално, само че незадоволително. Всичко от визитата ми би трябвало да бъде употребявано, тъй като тези срещи дават един подтик, съобщи Румен Радев.

Това е първата среща на най-високо ниво след дълготрайно спиране. Нейната значимост е огромна, тъй като интензивният политически разговор на най-високо ниво е значимо условия за резултати във взаимоотношенията от всички останали области от съвместен интерес. Президентът сподели още, че средата за сигурност към този момент е станала толкоз комплицирана, че освен България, а и Европейски Съюз осъзнава, че е най-добре да има директни доставки на газ през Черно море.

Призовавам държавните управления на България и Русия да преразгледат още един път опцията за директна доставка на съветски газ през Черно море в страната ни, сподели Радев. Президентът заяви, че Медведев се е заел през есента, най-вероятно през септември, да се състои отлаганата от години 16-ата сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо съдействие. По думите му там към този момент в конкретика би трябвало да се прегледат всички планове и надлежно да се взимат решения по тях.

Президентът и съветският министър председател са говорили и по отношение на лицензионния режим за произвеждане за военна техника, въоръжени аварийни елементи по конвенция сред Народна Р България и Съюз на съветските социалистически републики. Българският военно-промишлен комплекс е значима част от българската стопанска система и страната ни има избрани ползи, само че има условия на съветската страна, които са неприемливи за страната ни и България би трябвало да отстоява своите ползи. Например, България авансово да съгласува с съветската страна продажба на създадена в България военна техника и въоръжения в други страни. Това за нас е недопустимо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, само че това не значи, че не би трябвало да има разговор и намиране на решение, което е взаимно преференциално и за двете страни, разяснява Радев.

Търговско-икономическото съдействие сред Русия и България се нуждае от динамичност, счита Дмитрий Медведев. „ Независимо от вековната дружба, това не значи, че не би трябвало да се прави нищо. Имаме задоволително просторен дневен ред, в това число и нуждата от активиране на търговско-икономическата активност “, сподели Дмитрий Медведев при срещата си с президента на България.

По думите на премиера на Русия, в последно време стокооборотът сред Русия и България е намалял. „ Задачата ни се заключава в това да засилим динамичността на съдействието “, означи той.

„ Очаквам, че вследствие на визитата ви ще може да развием връзките си на друго равнище “, сподели Дмитрий Медведев. Той добави, че в скоро време в Русия се чака посещаване на премиера на България Бойко Борисов.

Днес и на следващия ден президентът е на посещаване в Руската федерация. По-късно денем в Большой спектакъл президентът ще участва на оперната режисура „ Зигфрид “ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет. В постройката на българското посолство в съветската столица Румен Радев ще беседва с видни български и съветски културни дейци и общественици.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР