Президентът на България е подкрепил на страните от Източноевропейското партньорство

...
Президентът на България е подкрепил на страните от Източноевропейското партньорство
Коментари Харесай

Декларация на НАТО срещу Русия - какво подкрепи Румен Радев

Президентът на България е подкрепил на страните от Източноевропейското партньорство на НАТО, с която се жигосват " саботажите " на Русия на територията на страни от алианса. Вчера (11 май) Радев беше нападнат от зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, че е скрил декларацията, а отношението му към Алианса и към Русия беше окачествено като " безпринципно ".
След срещата на президентите на страните от формата Б9, беше оповестена декларацията, която цитира съответно гърмежите в Чехия през 2014 година и сходните в България, за които.
Форматът Б9 сплотява девет страни от НАТО — България, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.
Срещата на Б9 се състоя в Букурещ, като публични домакини бяха президентите на Румъния Клаус Йоханис и на Полша Анджей Дуда. Във форума се включи и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън по видеовръзка. Видеоконферентно в срещата се включи и президентът Радев.
Участието му във формата Б9 не бе оповестено авансово. В оповестеното по-късно в понеделник не се загатва нито думата " Русия ", не става дума и за осъждането на " саботажите " на българска територия.
Офицалната декларация от срещата в Букурещ е оповестена на уеб страницата на румънския президент Клаус Йоханис.
Ето какво се споделя в т.4 на декларацията:
" НАТО е изправена пред разнообразни закани и провокации, произлизащи от всички стратегически насоки. Агресивните дейности на Русия и натрупването на военни сили в непосредствена непосредственост до НАТО, в това число неотдавнашната ескалация в Черно море, по украинските граници и в нелегално анексирания Крим, както и нейните нападателни хибридни действия, не престават да заплашват евроатлантическата сигурност и оспорват интернационалния ред, учреден на правила.
Осъждаме съветските актове на бойкот на територията на Алианса, както е видно от детонациите на склада с муниции през 2014 година във Врбетице, Чехия, които съставляват жестоко нарушаване на интернационалното право. Освен това показваме угриженост по отношение на известия за сходен модел на държание на територията на България, както се вижда от известието за продължаващото следствие в София. Ние сме изцяло солидарни с нашите съдружници, Чехия и Република България ".
 Възраждане с няколко остри въпроса към Румен Радев поради антируска декларация " Възраждане " с няколко остри въпроса към Румен Радев поради антируска декларация
На 10 май 2021 година Румен Радев и президентите на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия са провели среща в п...
В оповестеното по-късно известие от президентството се приказва за " общия ангажимент за рационализация " и за " политиката на " отворени порти " на НАТО ".
В декларацията от срещата обаче се приказва за " нападателните дейности на Русия и скупчването на войски в непосредствена непосредственост до НАТО ", осъждат се дейностите в Чехия и България.
В т.5 на декларацията се споделя следното:
" НАТО остава отворен за периодически, фокусиран и логичен разговор, както и за градивни връзки с Русия, когато дейностите на Русия създадат това допустимо ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР