Президентът на Афганистан Ашраф Гани призова днес представителите на движението

...
Президентът на Афганистан Ашраф Гани призова днес представителите на движението
Коментари Харесай

Президентът на Афганистан призова талибаните да уважат исканията на народа

Президентът на Афганистан Ашраф Гани прикани през днешния ден представителите на придвижването на талибаните да уважат настояванията на народа и да прекратят военните дейности. Гани направи това послание след края на вота за нов държавен глава, заяви Българска телеграфна агенция.

" Призоваваме талибаните да чуят гласа на народа на Афганистан, да спрат войната и да се върнат към мира ", съобщи Гани в ефира на телевизионния канал " Толо нюз ". Той добави, че афганистанската изборна комисия би трябвало, на собствен ред, да оправдае доверието и да отбрани гласа на народа.

Днес в Афганистан бяха създадени четвъртите президентски избори след рухването на режима на талибаните през 2001 година. Изборният развой бе придружен от непрекъснати закани, отправяни от коренно настроени последователи на талибаните. Представители на тяхното придвижване, което не признава законността на афганистанското държавно управление, оповестиха в навечерието на вота, че възнамеряват да саботират гласуването и приканиха жителите да не вземат участие в изборите, напомня ТАСС.

Надпреварата за президентския пост е сред 14 претенденти, откакто четирима се отхвърлиха от присъединяване. Сред тях са сегашният президент Ашраф Гани и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула, посочи Ройтерс.
Първите предварителни резултати ще бъдат огласени най-рано 17 октомври, а окончателните не преди 7 ноември. Ако никой претендент не е набрал 51 на 100 от подадените гласове, ще има балотаж сред класираните на първите две места.

С цел да смутят изборния развой талибанските бунтовници направиха през днешния ден няколко набези против изборни секции, само че засилените ограничения за сигурност предотвратиха огромни произшествия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР