Президентът Мадуро направи съобщението в телевизионна реч Още по темата

...
Президентът Мадуро направи съобщението в телевизионна реч Още по темата
Коментари Харесай

Венецуела се готви да въведе пазарни цени за горивата

Президентът Мадуро направи известието в телевизионна тирада

Още по тематиката
Мечтаната Венецуела - съществено?

Какво в действителност ни прикани да подкрепим районната организация на Българска социалистическа партия в столичния квартал " Красна поляна "
10 авг 2018
Мадуро завоюва изборите във Венецуела, опозицията не ги признава
21 май 2018
Мадуро в страната на орките

Виртуалната валута на World of Warcraft стана в пъти по-скъпа от венецуелския боливар
10 май 2018
Венецуела ще пуска втора криптовалута - Petro Gold

Президентът Николас Мадуро твърди, че тя ще бъде обезпечена със злато
24 фев 2018 Президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи, че цените на горивата, които са едни от най-ниските в света, би трябвало да се покачат и да се продават по пазарна стойност. " Бензинът би трябвало да бъде продаван на интернационална цена, с цел да се спре контрабандата към Колумбия и Карибите ", сподели президентът в изказване по малкия екран, представено от BBC.

Подобно на доста страни, добиващи нефт, Венецуела предлага на своите жители мощно субсидиран бензин. Предишното повишаване на цената през 1989 година докара до смъртоносни протести в столицата Каракас.

Икономическата рецесия в страната продължава да се задълбочава и социалистическото държавно управление обезверено търси пари, с цел да запълни дупките в държавните си финанси, а милиони венецуелци търсят избавление в прилежащите страни.

Причината за действието

Според прогнози на МВФ инфлацията ще доближи един милион % тази година, само че цената на горивата съвсем не се е трансформирала. Един литър бензин коства във Венецуела понастоящем 1 боливар. На черния пазар венецуелците заплащат повече от 4 млн. боливара за един щатски $. Това значи, че за еквивалента на 1 $ венецуелците могат да запълнят резервоара на междинна кола към 720 пъти.

Контрабандата на субсидираното гориво от Венецуела в прилежащи страни, където цените са доста по-високи, е огромен бизнес. От нея Венецуела губи 18 милиарда $ годишно съгласно държавни данни. Президентът Мадуро съобщи, че адаптирането на цените на горивата на интернационалните равнища ще отстрани контрабандата.

Този ход е част от по-широк проект за увеличение на държавните доходи в миг на падащото произвеждане на нефт, който е главният експорт на страната.

Fatherland ID

Президентът съобщи, че всички венецуелци, които имат " идентификационната карта на отечеството ", издадена от държавното управление през 2017 година, ще продължат да получават " директни дотации " за " към две години ". По този метод се пробва да се подтиква взимането на тези карти, на които се гледа с съмнение.

Според съперниците на Мадуро картите са метод да се раздават държавни помощи единствено на поддръжници. Те също по този начин се притесняват, че държавното управление употребява по този метод да събира информация за жителите. Поради това се чака покачването на цените да удари съперниците на президента повече от тези, които го поддържат.

Самата карта беше показана през януари 2017 година, за повишение на успеваемостта на обществените стратегии предоставяни от социалистическото държавно управление. Получаването на документа е гратис и непринудено за всеки над 15 години, само че претендентите би трябвало да отговорят на редица въпроси за техния социо-икономически статус и какви държавни изгоди получават.

Според държавни данни до януари 2018 година 16.5 млн. венецуелци от 31.5 млн. жители са кандидатствали за " отечествения идентификатор ". Само хората, които имат картата, могат да аплайват за приемане на храна и други държавни помощи.

Ще проработи ли новата мярка?

Малко евентуално, защото контрабандистите, които имат Fatherland ID или аплайват за подобен, отново ще могат да купуват гориво на ниски цени и продават с голяма облага в Колумбия и други страни.

Някои политици от опозицията се притесняват, че мярката ще бъде употребена като метод за въвеждане на бензиново систематизиране, като се ограничи количеството, което всеки човек може да купи. Но до момента не са оповестени сходни ограничавания.

Важните цени на горивата

Венецуелците са доста подвластни от колите и не е извънредно фамилии да имат няколко коли. За тези, които не могат да си разрешат да се движат с коли, става все по-трудно. Общественият превоз е неприятен и неточен, поддръжката е незадоволителна и има дефицит на публични рейсове.

Нарастването на цената на горивото няма да удари единствено притежателите на коли, а всички, които употребяват публичния превоз, защото билетите ще нарастнат.

През 1989 година сходно повишаване - дружно с други ограничения за строги икономии, провокира големи протести в Каракас и покрайнините, които взеха жертви.

Ключово за страната е цената на нефта на интернационалните пазари. Венецуела е богата на нефт, като има най-големите ресурси в света. Петролните доходи на Венецуела съставляват към 95% от износа. Това значи, че когато цените на петрола бяха високи, бюджетът получаваше големи приходи.

Когато социалистическият президент Уго Чавес беше на власт, от февруари 1999 година до гибелта му през март 2013 година, той употребява част от тези средства за финансиране на великодушни обществени стратегии за понижаване на неравенството и бедността. Но когато цените на петрола паднаха внезапно през 2014 година, държавното управление ненадейно се изправи пред голям недостиг на средства и трябваше да понижи някои от най-популярните си стратегии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР