Президентът Колинда Грабар-Китарович заяви, че решението на правителството е било

...
Президентът Колинда Грабар-Китарович заяви, че решението на правителството е било
Коментари Харесай

Хърватия купува няколко Ф-16 от Израел

Президентът Колинда Грабар-Китарович съобщи, че решението на държавното управление е било единомислещо и че израелското предложение е било най-хубавото, заяви Асошиейтед прес, представена от БНР.

Хърватският министър председател Андрей Пленкович пък разяснява:

"Ако Хърватия беше по-богата страна и в случай че стопанската система ни беше по-силна, може би щяхме да изберем по-скъпа оферта. Но на основата на параметрите, показани ни от екип специалисти, считаме, че взехме виновното решение, което ще посрещне потребностите на хърватските въздушни сили през идващите 30 години ".

Според изявления в хърватски медии поръчката на изтребителите е най-голямата инвестиция във военните от разпадането на някогашна Югославия през 90-те години на ХХ век.

У нас преди дни военният министър Красимир Каракачанов разгласи, че Министерството на защитата ще предложения още компании за предложения по плана за новите изтребители. В конкуренцията досега участваха чисто новите шведски „ Грипен”, „ Юрофайтър” втора употреба от Италия и Ф-16, употребявани преди този момент поредно от Съединени американски щати и Португалия.

„ Имаме писмо и от "Боинг " (производител на многоцелевия изтребител Ф-18), имаме и други предложения”, съобщи той и уточни, че от Хърватия купуват съвсем цяла ескадрила от Израел, тъй че, ще бъдат поискани предложения и от тях.

„ Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха досега”, акцентира вицепремиерът.

Става дума за Ф-16С/Д Блок 30, които са доста по-съвременни от португалските. По думите му, в случай че до края на април процедурата мине през Народното събрание, по-късно ще стартират да се пускат предложения към компании, които биха могли да ни доставят изтребители.

Междувременно МО подписа многомилионен контракт с съветската РСК "МиГ " за поддръжката на нашите МиГ-29 за идващите няколко години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР