Президентът изказа благодарност на посланик Горда за положените усилия за

...
Президентът изказа благодарност на посланик Горда за положените усилия за
Коментари Харесай

Президентът благодари на молдовския посланик за помощта за Тараклийския университет

Президентът изрече признателност на дипломат Горда за положените старания за решение на проблемите на българското национално малцинство в Молдова . " Посланикът поддържа самодейностите за запазването на Тараклийския държавен университет като стожер на българщината в Молдова ", означи още Румен Радев.

Държавният глава уточни, че през последните години търговско-икономическите връзки сред България и Молдова също са се развили , а страната ни е водеща за молдовските туристи дестинация. Продължи сполучливото съдействие сред двете страни в региона на образованието, науката и културата, съобщи Румен Радев и открои заслугата на Штефан Горда за тези позитивни трендове.

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Молдова у нас Штефан Горда с медал " Мадарски конник " първа степен . " Това висше държавно отличие е самопризнание за поредните старания на дипломат Горда за развиването и задълбочаването на другарските връзки сред нашите две страни през последните четири години ", съобщи президентът по време на церемонията в Гербовата зала на " Дондуков " 2.
 Тараклийският университет в Молдова става филиал на Русенския университет
Тараклийският университет в Молдова става филиал на Русенския университет

Това стана ясно на срещата на Румен Радев с молдовския му сътрудник

Държавният глава означи, че в границите на мандата на дипломата политическият разговор сред България и Молдова е траял да се развива във всички посоки от съвместен интерес. " Приятелските връзки сред двете страни се основават както на мощните културни, духовни, исторически и религиозни връзки, по този начин и на съществуването на над 60-хилядната българска общественост в Молдова, която е значима част от молдовското общество ", съобщи Румен Радев.

Дипломатът изрече признателност за висшето държавно отличие като самопризнание за напъните на цялото посолство за развиването на другарските връзки сред двата народа . " Орден " Мадарски конник " символизира битката на българския народ за независимост, самостоятелност и почтено място в света, а молдовците дружно с представители на други нации са се борили героично за свободата на България ", съобщи дипломат Горда и напомни за българските фамилии, намерили собствен дом преди 200 години в Бесарабия , и за това, че революционерите ни Христо Ботев и Васил Левски са разкрили другари на молдовска земя.
 С 3 млн. лв. обновяват Тракийския университет в Стара Загора
С 3 млн. лв. обновяват Тракийския университет в Стара Загора

Средствата са по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година

Штефан Горда благодари за българската поддръжка по пътя на европейската интеграция на Молдова. " Страната ни се нуждае от братското рамо на Европа и на България и по-специално потребност от тази поддръжка има българският етнос, който е два % от популацията ни ", съобщи посланикът. Той означи поддръжката на България за Тараклийския университет, който е единственото българско висше учебно заведение зад граница, както и за стипендиите за образование у нас, които страната ни дава на към 300 молдовски студенти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР