Президентът и вицепрезидентът присъстваха на ритуала по полагане на основния

...
Президентът и вицепрезидентът присъстваха на ритуала по полагане на основния
Коментари Харесай

Румен Радев: Искрената вяра и родолюбие са най-светлия брод за България

Президентът и вицепрезидентът участваха на ритуала по полагане на главния камък на храма „ Св. Пимен Зографски " в столицата

Нравственият героизъм на Свети Пимен Зографски остава вписан вечно в българската национална памет и история и ни дава образец, че откровената религия и родолюбие са най-светлия брод за България. Това съобщи президентът Румен Радев, който дружно с вицепрезидента Илияна Йотова участва на ритуала по вграждане на темелния камък на новостроящия се православен храм „ Св. Пимен Зографски " в регион „ Изгрев " в столицата.

По думите на президента символичното полагане на основите на първата столична черква, носеща името на духовника, укрепва вярата, която дава мощен израз и опора на самосъзнанието и самочувствието ни като народ. „ Съзиждането на нов храм е празник за всички вярващи и ярък нравствен знак към цялото ни общество ", акцентира Румен Радев.

Държавният глава напомни святото дело на Пимен Зографски, който възвръща голям брой духовни огнища в родния си софийски край: „ Строи и ремонтира стотици църкви и манастири, доста от тях персонално изографисва. Подготвя възпитаници, основава лична школа, оставя след себе си почитатели. Посвещава своята идея на една голяма цел - духовното българско възобновление ".

Румен Радев изрече благодарност към Българската православна черква и локалната власт за положените от тях старания по издигането на храма и ги дефинира като образец за по този начин нужната последователност в администрацията. Президентът благодари и на всички донори, които безплатно са дали безплатно труд и средства.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР