Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с

...
Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с
Коментари Харесай

В доклада си за вота у нас ОССЕ пише за критиките на Радев към предишното правителство - Политика

" Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с сериозни изказвания по отношение на решенията на предходното държавно управление. През първата седмица на акцията Министерството на стопанската система разгласява две изказвания по отношение на хипотетични нарушавания на двама някогашни високопоставени държавни чиновници, свързани с Българска социалистическа партия. Тонът на акцията постоянно е конфликтен, в допълнение политизиращ проблемите, свързани с цените на газа и петрола, и случаи на обвинявания в корупция. "

Това посочва Мисията за наблюдаване на изборите в България към Службата за демократични институции и права на индивида на ОССЕ в междинния си отчет, който обгръща периода 30 август – 15 септември 2022 година

След официална покана от страна на българските управляващи Службата за демократични институции и права на индивида на Организацията за сигурност и съдействие в Европа разположи задача за наблюдаване на предварителните парламентарни избори в България.

" Несъответствия и двусмислени разпореждания "

" Тези избори се организират при същата правна рамка, както предварителните парламентарни избори през последните два пъти, като най-новите промени в Изборния кодекс бяха въведени през май 2021 година Редица отправени от дълго време рекомендации на СДИПЧ и Венецианската комисия остават неизпълнени, в това число тези, които са свързани с регистрацията на претендентите, оповестението и одитирането на финансирането на акцията, ефикасното санкциониране на изборни нарушавания, оспорването на резултатите от изборите и ограниченията за поощряване на присъединяване на дамите и представители на малцинствата. Освен това в законодателството има несъответствия и двусмислени разпореждания " - показва в междинния си отчет Мисията за наблюдаване на изборите.

" Непублични работни срещи "

" ЦИК и Районните изборни комисии (РИК) организираха постоянни съвещания, отворени за наблюдаващи и предавани онлайн онлайн. Заседанията обаче постоянно биват прекъсвани за непублични работни срещи за в допълнение разискване на проекторешенията, а предаваните онлайн съвещания от време на време биват заглушавани без основателна причина " - написа в междинния отчет.

Купуването на гласове

В документа се отбелязва още, че  " като цяло акцията към този момент е с лимитирана видимост и в нея най-вече се засягат проблеми, произлизащи от енергийните политики на държавното управление, инфлацията и засилващите се социално-икономически безпокойства, и корупцията. Участниците в забележителна степен разчитат на обществените мрежи за разпространение на посланията на своите акции. В правната рамка се съдържат малко разпореждания за попречване на злоупотребата с административни запаси или служебно състояние по време на акцията. Повечето събеседници на Мисията за наблюдаване на изборите на БДИПЧ означиха, че продължава да съществува казусът с пазаруването на гласове. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР