Президентът на ДР Конго казва, че мироопазващите сили на ООН ще започнат да се изтеглят тази година

...
Президентът Феликс Чисекеди на Демократична република Конго поиска от правителството
Коментари Харесай

Президентът Феликс Чисекеди на Демократична република Конго поиска от правителството си да ускори изтеглянето на мироопазваща мисия на ООН, за да гарантира, че тя ще започне в края на годината, каза той на Общото събрание на ООН в сряда.

Мисията, наречена MONUSCO, пое управлението от по-ранна операция на ООН през 2010 г., за да помогне за потушаване на несигурността в източната част на централноафриканската държава, където въоръжени групи се бият за територия и ресурси.

Продължавайте да четете

списък от 4 елементаРуски въздушни атаки удариха украински градове от изток на запад, повече от 20 са ранениРусия казва, че 19 украински дрона са свалени над Крим, Черно море и региониУкрайна нанася удари по руски кораби, най-съвременна противовъздушна отбрана в КримВойната между Русия и Украйна: Списък на ключови събития, ден 575край на списъка

Но присъствието му става все по-непопулярно през последните години поради това, което критиците казват, че е провал в защитата на цивилни срещу милиционерски групи, предизвиквайки смъртоносни протести.

„Съжалявам, че мироопазващите мисии, разположени в продължение на 25 години... не успяха да се справят с бунтовете и въоръжените конфликти“, каза Чисекеди пред събранието в реч.

„Ето защо … инструктирах правителството на републиката да започне дискусии с властите на ООН за ускорено изтегляне на MONUSCO … като измести началото на това постепенно изтегляне от декември 2024 г. до декември 2023 г.“, каза той.< /p>

Най-малко 56 души бяха убити и десетки ранени при армейско потушаване на насилствени демонстрации срещу ООН в източния град Гома миналия месец. Друг протест през юли 2022 г. доведе до повече от 15 смъртни случая, включително трима миротворци в Гома и град Бутембо.

„Хората имат очаквания, че ако тяхното правителство не е в състояние да ги защити, поне ООН ще го направи, но през годините ООН не беше в състояние да предотврати атаките или да им отговори адекватно, така че те [гражданите ] чувстват, че [ООН] са безполезни“, каза Жан-Мобер Сенга от Amnesty International пред Al Jazeera.

Изявлението на Tshisekedi, който се кандидатира за преизбиране този декември, дойде само седмици след като Източноафриканската общност от седем държави (EAC) удължи мандата на регионални военни сили, разположени за потушаване на насилието в източната част на ДРК.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg