Байдън се присъединява към протестната линия в Мичиган, за да покаже подкрепа за стачкуващите автомобилни работници

...
Президентът Джо Байдън посети стачкуващите автомобилни работници в Мичиган, които
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън посети стачкуващите автомобилни работници в Мичиган, които напуснаха работа преди почти две седмици при първото спиране на работа, което засегна и трите големи автомобилни производители в Съединени щати.

Заобиколен от работници и говорейки на мегафон пред автомобилен завод западно от Детройт, Байдън призова за „значително увеличение“ на служителите.

Продължете да четете

списък от 3 артикула Байдън стартира американски „климатичен корпус“ на фона на натиск от защитници на околната средаАмериканските автомобилни работници разширяват стачката, докато Байдън се готви да се присъедини към пикетСАЩ признават островите Кук, Ниуе, докато Байдън е домакин на лидерите на тихоокеанските островикрай на списъка

„Направихте много жертви, отказахте се от много и компаниите бяха в беда“, каза Байдън, имайки предвид финансовата криза от 2008 г., когато производителите на автомобили в САЩ бяха на ръба на фалита.

„Сега те се справят невероятно добре. И познай какво? Би трябвало да се справяте невероятно добре.“

Байдън каза, че подкрепата за работниците в САЩ е ключова част от неговата икономическа политика.

Шон Фейн, президент на синдиката на Обединените автомобилни работници (UAW), се обърна към работниците след Байдън във вторник, подчертавайки важността на техния труд.

„Ние сме хората, които карат света да работи. Това не е милиардерската класа, не елитът, а работническата класа“, каза Фейн.


Лий Мейбанкс, стачкуващ автомобилен работник във Ford, каза пред Al Jazeera, че появата на Байдън е „много важна“.

„Има толкова много замесени семейства, толкова много хора са засегнати от това“, каза Мейбанкс.

UAW започна частичната, координирана стачка по-рано този месец. Хиляди работници в 20 щата са напуснали работа, за да настояват за увеличения на заплатите, по-кратко работно време и подобрени пенсионни обезщетения.

Бившият президент Доналд Тръмп, който води надпреварата за републиканската президентска номинация, също е готов да посети Мичиган и да се обърне към работниците по-късно тази седмица в натиск да ухажва членовете на профсъюза.

UAW не участва в събитието на Тръмп, съобщи агенция Ройтерс.

„Определено трябва да се хвърли повече светлина върху автомобилната индустрия“, каза 25-годишният член на UAW Брандън Капелети пред Ройтерс миналата седмица от линията. „Политиците трябва да ни подкрепят много повече.“

Това е първата стачка, насочена едновременно към Ford, General Motors и Stellantis, основните производители на автомобили в САЩ, известни като Голямата тройка.

UAW разшири стачката до повече работници и заводи миналата седмица, но спря да призовава за пълна стачка.

В петък президентът на UAW Фейн каза, че е постигнат „истински напредък“ с един от автомобилните производители, Ford.

„Все още имаме сериозни проблеми, по които трябва да работим, но искаме да признаем, че Ford показва, че са сериозни за постигането на сделка“, каза Фейн. „В GM и Stellantis това е различна история.“


Лидерите на профсъюзите традиционно са на страната на демократите, но Тръмп постигна успехи сред работниците на изборите през 2016 г., след като критикува споразуменията за свободна търговия и обеща да върне работните места в производството – платформа, която му помогна да спечели ключови щати в Средния запад.

Но на изборите през 2020 г. Байдън, демократ, си върна Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания, надделявайки над Тръмп. Трите променящи се щата вероятно ще играят огромна роля в надпреварата през 2024 г., която се очаква да бъде реванш между настоящия и бившия президент.

В настоящите си президентски кампании Тръмп и други републиканци се прицелиха в екологичния натиск на Байдън за електрически превозни средства (EV), твърдейки, че това вреди на работниците и компаниите в САЩ.

„Байденфлацията и безумният мандат на Байдън за електромобили поставиха в игра щата Мичиган и критичния [избирателен кръг] от работещи гласоподаватели от средната класа в Мичиган“, каза Джейсън Милър, старши съветник на Тръмп, пред Ройтерс.

Репортаж от югоизточен Мичиган, Алън Фишър от Al Jazeera каза, че посещението на Байдън идва, когато президентът се опитва да предотврати продължителна стачка, която може да навреди на икономиката „и като разширяване на шансовете му за преизбиране“.

Но, обясни Фишър, появата на Байдън на линията е „значима“.

„За Белия дом, който рекламира Джо Байдън като най-просъюзния човек, който някога е седял в Овалния кабинет, той ще бъде първият президент в паметта на живите, който ще се присъедини към пикетите на стачната линия в един от Големите три производители на автомобили тук“, каза Фишър.

Той добави, че работниците търсят гаранции за бъдеща защита на работните места с появата на електрически превозни средства, чието производство изисква по-малко работници.


Преди речта на Байдън, говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер нарече посещението на президента в Мичиган „историческо“.

Тя също така изглежда нападна критиките на републиканците за подкрепата на Белия дом за прехода към електрически превозни средства, като каза, че Байдън иска да се увери, че „автомобилите на бъдещето ще бъдат построени в Америка от синдикализирани американски работници“.

„Днес е за автомобилните работници“, каза Жан-Пиер. „Това е темата днес. Става дума за солидарност с членовете на синдиката.“

По-рано Байдън призова за печелившо решение на спора, призовавайки автомобилните компании да споделят своите „рекордни печалби“ с работниците.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg