Президентът демократ Джо Байдън и висшият републиканец в Конгреса Кевин

...
Президентът демократ Джо Байдън и висшият републиканец в Конгреса Кевин
Коментари Харесай

Има сделка за тавана на американския дълг

Президентът демократ Джо Байдън и висшият републиканец в Конгреса Кевин Маккарти подписаха договорка в събота за превъзмогване на лимита, ограничителен федералното държавно управление да тегли заеми над 31.4 трилиона $. Пожарна охрана този метод би трябвало да се избегне пагубен банкрут незабавно след 5 юни.

Но предизвикателство не е завършило. Сега те би трябвало да го прекарат през дълбоките партизански фрактури на тясно следената от републиканците Камара на представителите и следения от демократите Сенат.
Законодателно колбасарство
Байдън и ръководителят на Камарата на представителите Маккарти дадоха зелена светлина на договорката, направена от съответните им сътрудници по време на договаряния при закрити порти през последните няколко дни.

Трябва да бъде записано в законодателството, което Маккарти сподели, че ще стане в неделя. След това Маккарти се закле да даде на членовете на Камарата 72 часа, с цел да го прочетат, а прекосяването през Камарата и Сената ще отнеме още няколко дни.

Времето е малко. Министерството на финансите предизвести, че федералното държавно управление няма да може да заплати всичките си сметки на 5 юни.

Висшите републиканци и демократи в двете камари към този момент са насрочили или организираха срещи, с цел да осведомят своите редови членове по отношение на детайлностите по законопроекта в опит да убедят евентуалните съперници да се причислят.

Това е основен миг, защото републиканските и демократичните пропагандатори ще броят поддръжници и съперници. Бунтът на консервативната секта на свободата в Камарата, която има огромно въздействие върху Маккарти, може да провали напъните, в случай че нейните членове считат, че договорката не понижава задоволително разноските.

Междувременно някои демократични демократи биха могли да гласоподават срещу законопроекта, в случай че считат, че той отстъпва прекалено много на републиканците.

С преброяването на камшиците Маккарти ще би трябвало да реши дали законопроектът има задоволително огромен късмет да бъде признат, с цел да продължи. Ако не, той може или да не организира гласоподаване на законопроекта и да се върне към чертожната дъска, или да предприеме по-рискованата стъпка да го изпрати на цялостната камара с вярата да завоюва.
При незабавен случай счупете стъклото
Ако нещата наподобяват ужасни в даден миг, Камарата може да прибегне до рядко прилагана незабавна маневра: „ петиция за освобождение от отговорност “, с цел да се подложи на гласоподаване „ чисто “ нарастване на лимита на дълга – без прикачени бюджетни разпореждания. Демократите в Камарата на представителите поддържаха тази концепция, само че не биха съумели, в случай че задоволително от републиканското болшинство не се причислят към тях.

Байдън би могъл да опита непроверената правна доктрина за позоваване на 14-ата корекция на конституцията на Съединени американски щати, която гласи, че „ валидността на обществения дълг на Съединените щати... няма да бъде поставяна под въпрос “ и по този метод да разчисти пътя за него да позволи повече заеми. Това евентуално ще бъде оспорено неотложно в съда.
Камарата е първа
Камарата, която републиканците управляват с малко болшинство от 222 – 213, се чака да работи първа. За приемането ще е належащо нормално болшинство – най-малко 218 гласа, в случай че всички членове участват.

Ще се изисква двупартийност, защото някои крайнодесни републиканци или някои демократични демократи, недоволни от резултата, може да гласоподават срещу.

Дебатът и приемането в Народното събрание, в това число предварителните гласувания, може да отнеме ден или два.
Следва Сенатът
Ако бъде признато от Камарата, законодателството отива в Сената, където демократите имат болшинство от 51 – 49 против републиканците. Както в Камарата на представителите, гласуването за приемане може да не се разпадне единствено по партийни линии, защото обособените сенатори от всяка партия могат да намерят разнообразни аргументи да се опълчват на законопроекта.

За да бъде призната, мярката ще се нуждае от поддръжката на минимум девет републиканци, с цел да се почисти правилото на камарата за „ филибуст “, което изисква 60 от 100-те членове да прокарват по-голямата част от законодателството.

Разглеждането на законопроекта в Сената може да отнеме съвсем цяла седмица.

Лидерът на болшинството Чък Шумър има цялостен надзор върху това по кое време законопроектът отива за гласоподаване. Но обособени сенатори могат да забавят процеса, като упорстват за процедурни маневри, в това число 30 часа спор дали да стартира спор и още 30 часа спор по самия законопроект.

Сенатът ще би трябвало да одобри законопроекта без никакви промени в мярката на Камарата. В противоположен случай ще би трябвало да се върне в Камарата за ново гласоподаване.

Ако в Сената има тъждество 50 – 50, вицепрезидентът Камала Харис може да гласоподава, с цел да завоюва 51 – 50 прекосяване.

След приемане от Камарата на представителите и Сената договорката ще отиде в Белия дом, с цел да бъде подписана от Байдън и да стане закон.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР