През юли общият показател на бизнес климата остава приблизително на

...
През юли общият показател на бизнес климата остава приблизително на
Коментари Харесай

Лятото донесе оптимизъм на мениджърите в сектора на услугите

През юли общият индикатор на бизнес климата остава почти на нивото си от предходния месец, демонстрират данните на Националния статистически институт. Влошаване на стопанската обстановка се следи в индустрията и строителството, до момента в който в търговията на дребно равнището от юни се резервира. Единствено в бранша на услугите индикаторът се покачва в разгара на лятото, когато доста хора излизат в лятната си почивка.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " спада с 1.7 пункта вследствие на леко влошените оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Анкетата регистрира и по-неблагоприятни прогнози за износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от април до юли нараства с 1.2 пункта и доближава 76.9%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува остатък от мощности.

Недостигът на работна мощ и несигурната икономическа среда не престават да са главните спънки за развиването на бизнеса в бранша.Относно продажните цени в индустрията са регистрирани известни упования за нарастване, въпреки по-голяма част от мениджърите да не плануват смяна през идващите три месеца.

Строителство. През юли съставният индикатор " бизнес климат в строителството " се намалява с 0.8 пункта, което се дължи на изместване на оценките на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията от " положително " към " приемливо ". По отношение на строителната интензивност през последните три месеца анкетата записва известно понижение спрямо юни, като прогнозите за идващите три месеца остават резервирани.

Недостигът на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора са факторите, затрудняващи в най-голяма степен активността

По отношение на продажните цени в строителството мениджърите плануват известно нарастване през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " резервира равнището си от предходния месец. Очакванията на търговците на дребно за развиването на бизнеса в бранша през идващите шест месеца са позитивни. Същевременно прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца остават удобни, въпреки и по-резервирани спрямо юни.

Конкуренцията в сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда не престават да са най-сериозните спънки за бизнеса. През последния месец се следи и усилване на отрицателното въздействие на фактора " дефицит на работна мощ ".

Относно продажните цени упованията на търговците са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Услуги. През юли съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " нараства с 1.7 пункта основно заради оптимистичните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като усъвършенствана, само че упованията им за идващите три месеца са по-неблагоприятни.

Основните усложнения за развиването на активността остават свързани с конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ.

Мениджърите плануват известно нарастване на продажните цени в бранша на услугите, въпреки по-голяма част от тях да не чакат смяна през идващите три месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР