През януари икономиката на САЩ създаде много повече работни места

...
През януари икономиката на САЩ създаде много повече работни места
Коментари Харесай

Силен ръст с 467 хиляди на новозаетите в САЩ през януари и безработицата от 4 на сто



През януари стопанската система на Съединени американски щати сътвори доста повече работни места от предстоящото, което демонстрира, че американският бизнес е приключил много добра работа при набирането на нов личен състав, макар че мощната коронавирусна вълна на Омикрон наруши активността на редица компании.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се усилиха през януари с цели 467 000, до момента в който осредните прогнози на финансовите пазари бяха за много по-слабо покачване с към 150 000.

В същото време имаше здрава възходяща проверка на данните за предходните два месец, съгласно които през ноември бяха разкрити 647 000 нови работни места (при предходна оценка за 249 000), а през декември -  510 000 нови работни места (при предходна оценка за едвам 199 000).

В частния бранш през януари бяха наети 444 000 нови чиновници.

Нивото на безработица пък се увеличи едва до 4% при упования за стабилизиране в декемврийските 3,9 на 100.

Данните за януари демонстрират солидна резистентност на пазара на труда и могат да трансформират упованията, че икономическият напредък в Съединени американски щати ще се забави съществено през първото тримесечие на 2022 година след постоянния напредък през четвъртото тримесечие на 2021 година

Януарският отчет на Департамента по труда наподобяват в несъгласие с оповестеното по-рано тази седмица ADP изследване за редуциране на 301 000 работни места в частния бранш през първия месец на годината.

В средата на януари пък бяха оповестени данни от изследването на Бюрото за броене на популацията, показващи 8,8 милиона американски са съобщили, че не са на работа сред 29 декември и 10 януари заради аргументи, свързани с новата коронавирусна вълна. Проучване измежду дребния бизнес в интервала сред 10 и 16 януари също сподели съществени негативно влияние от настоящата Covid вълна.

В същото време предприятията в Съединени американски щати разполагат с съвсем рекордните 10,9 милиона свободни работни места, като доста от тях са толкоз обезверени при опитите за наемане на личен състав, че оферират по-добро възнаграждение, бонуси и други преимущества.

С оглед на това почасовото възнаграждение в Съединени американски щати набъбна през януари с 23 цента, или с 0,7% по отношение на предходния месец, достигайки 31,63 $ на час. През последната година заплатите са се повишили с 5,7% - най-голямото годишно нарастване от десетилетия насам.

Един от най-големите проблеми, пред които са изправени предприятията, остава намирането на задоволително работна ръка, с цел да се оправи със мощното търсене на техните артикули и услуги. В стопанската система липсват до 4 милиона служащи, които евентуално щяха да бъдат наети, в случай че Covid пандемията в никакъв случай не се беше случила.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР