През януари 1992 г. два космически обекта завинаги промениха нашата

...
През януари 1992 г. два космически обекта завинаги промениха нашата
Коментари Харесай

NASA потвърди за над 5000 светове извън нашата Слънчева система

През януари 1992 година два галактически обекта вечно трансформираха нашата вселена.

За първи път имахме съответни доказателства за екстраслънчеви планети или екзопланети , които обикалят към извънземна звезда: два скалисти свята, въртящи се към звезда на 2300 светлинни години.

Сега, малко повече от 30 години по-късно, този брой експлодира. Тази седмица означи извънредно значимия стадий от над 5000 доказани екзопланети. За да бъдем точни, 5005 екзопланети в този момент са документирани в архива за екзопланети на NASA, всяка със свои лични неповторими характерности.

Всяка една от тези екзопланети се е появила в рецензирани проучвания и е следена благодарение на голям брой техники за разкриване или способи за разбор.

Изборът е богат за следващо изследване, с цел да научим повече за тези светове с нови принадлежности, като неотдавна стартирания галактически телескоп James Webb и идния римски галактически телескоп Nancy Grace.

„ Това не е просто число “, споделя астрономът Джеси Кристиансен от Научния институт за екзопланети на NASA в Калифорнийския софтуерен институт. " Всеки един от тях е нов свят, чисто нова планета. Вълнувам се за всеки, тъй като не знаем нищо за тях. "

Първите два в миналото доказани свята, открити от астрономите Александър Волшчан и Дейл Фрейл, са екзопланети с 4,3 и 3,9 пъти по-голяма от масата на Земята, въртящи се към мъртва звезда, известна като милисекунден пулсар, който изпраща „ удари “ или импулси от радиовълни на времеви шпации от милисекунди.

Трета екзопланета, доста по-малка с 0,02 пъти масата на Земята, беше открита в орбита към звездата, наречена Лич, през 1994 година Екзопланетите бяха наречени надлежно Полтъргайст, Фобетор и Драугр.

Откритието допуска, че галактиката би трябвало да гъмжи от такива обекти. Пулсарите са тип неутронна звезда: мъртвите ядра на солидни звезди, които са изхвърлили по-голямата част от масата си, след което са се срутили под личната си гравитация. Процесът на тяхното образуване е много рисков и постоянно включва колосални детонации.

" Ако можете да намерите планети към неутронна звезда, планетите би трябвало да са на всички места ", споделя Волшчан, написа hicomm. " Производственият развой на планетата би трябвало да бъде доста здрав. "

Но има измама . Техниката, употребена за идентифициране на тези екзопланети, се основава на доста постоянното време на импулсите от звездата, които се трансформират доста леко от гравитационното въздействие на орбиталните тела. Уви, тази техника е лимитирана до пулсари; не е подобаващ за звезди от основна поредност, които нямат постоянни милисекундни пулсации.

Въпреки това, когато астрономът Уилям Боруки от NASA вкарва директния способ, който следи слаби, постоянни спадове в звездната светлина, когато екзопланета минава сред нас и звездата-домакин, науката за екзопланетата експлодира.

Космическият телескоп Кеплер, пуснат през 2009 година, способства за над 3000 доказани екзопланети в листата, като други 3000 претенденти занапред каталогизиране.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР