През XVIII век за първи път японци и китайци опитомяват

...
През XVIII век за първи път японци и китайци опитомяват
Коментари Харесай

Избор и отглеждане на бяла мишка

През XVIII век за първи път японци и китайци опитомяват бялата мишка. От тогава до през днешния ден тя се е трансформирала в същински домакински любим и доста хора се стопират на дребния гризач, когато решат да отглеждат животно у дома.

Когато избирате мишка, гледайте тя да е изцяло здрава. Кожата ѝ би трябвало да е изцяло чиста, а от ушите ѝ не би трябвало да тече нищо.

Ако си вземете женско и мъжко мишле, би трябвало да знаете, че те ще имат бебета единствено до няколко седмици.

Мишката е обществено животно и няма нищо срещу да я взимат в ръка и да си играя с нея. В началото единствено си подавайте ръката и я оставете да научи миризмата ви.

Никога не дърпайте мишката за опашката. Взимайте я деликатно през коремчето.

Бялата мишка е витално, обществено, само че и извънредно плодовито животно, което елементарно се развъжда. Този тип гризач елементарно приема и предава разнообразни инфекции, с което неговите стопани би трябвало да са доста деликатни.

Бялата мишка би трябвало да се отглежда в среда, където няма огромни аномалии в температурата. Причината за това е, че внезапните промени могат да провокират разнообразни болести при животното. Подходящата температура е сред 20 и 23 градуса по Целзий.

Хубаво е бялата мишка да има свое помещение. Най-подходящ за развъждане на бяла мишка е стъклен аквариум, който да е затрупан със сено, хартиени ленти и мъх.

За вярното развиване на мишките от огромно значение е тяхното хранене. Във зоомагазините се оферират специфични храни, които са богати на витамини и минерали. Мишките са гризачи и могат са се хранят още със слънчогледови семки, самун и овесения ядки.

При домашните мишки би трябвало доста да се внимава със основаването на потомство. Половата зрялост на мишките настава на 30-ия – 35-ия ден след раждането. За крепко потомство е целесъобразно да се оплождат след 2-месечна възраст.

Бременността при бялата мишка трае от 19 до 21 дни. Само от едно раждане е допустимо да се появяват сред 2 и 12 дребни. Раждането трае сред 20 и 30 минути, а новороденото мишле в първата минута е неподвижно.

Мишките живеят приблизително към 2 години.

Прочете още за грижите за бяла мишка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР