През второто тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През второто тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

Българската икономика забави темпото на растеж през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2019 година брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 3.3% по отношение на съответното тримесечие на миналата година и с 0.6% по отношение на първото тримесечие. Това е закъснение на темпото на икономическия напредък по отношение на интервала януари - март, когато Брутният вътрешен продукт се усили 1,2% по отношение на предходното тримесечие и с 3,5% по отношение на същия интервала на предходната година.

Според експресните оценки на Националния статистически институт Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 28 099 млн. лв.. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие е 24 241 млн. лeвa.

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване (76.3%), което в стойностно изражение възлиза на 21 445 млн. лв.. През второто тримесечие бруто капиталообразуването е 5 683 млн. лева и заема 20.2% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е позитивно.

През второто тримесечие по отношение на първото на 2019 година Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни се усилва с 0.6%. За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 0.8%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през интервала принос за записания стопански напредък по сезонно изгладени данни по отношение на първото тримесечие на 2019 година има нарастването на бруто образуването на главен капитал - с 0.8%, и на крайното ползване - с 0.1%.

Българската стопанска система по изгладени данни нараства с 3.3% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност се усилва с 3.1%.

Крайното ползване записва позитивен стопански напредък от 2.7%. Бруто образуването на главен капитал регистрира растеж от 2.2% през второто тримесечие на 2019 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година по сезонно изгладени данни. Износът на артикули и услуги се усилва с 3.3%, а вносът на артикули и услуги понижава с 5.5%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР