През втория ден на официалното си посещение в Държавата Израел

...
През втория ден на официалното си посещение в Държавата Израел
Коментари Харесай

От Израел Радев предупреди, че социалната изостаналост улеснява проповедниците на ксенофобията

През втория ден на формалното си посещаване в Държавата Израел президентът Румен Радев посети Мемориалния комплекс в памет на жертвите на Холокоста " Яд Вашем ", Кнесета на Израел и постави венец пред пред гробовете на жертвите на кораба " Салвадор ". Държавният глава също по този начин взе присъединяване в Шестия световен конгрес за битка с антисемитизма, заяви Българска телеграфна агенция.

През 1943 година българите избавиха своите сънародници евреи, само че в действителност избавиха и себе си, спасяваха своето кътче от цивилизацията, избавиха достолепието си, отстояха и достолепието на Европа, съобщи Радев пред Шестия световен конгрес за битка с антисемитизма. Този ярък протест на нашия народ против овладялото цяла Европа мракобесие си обясняваме освен с куража на праведните, само че и с живия спомен за османското господство, разяснява президентът. Според него опитът от безправието е една от аргументите расовите теории да се разбият в непоклатимата човечност на тогавашните българи.

 Преди това президентът сервира венец и пред гробовете на жертвите на кораба
© Валентин Николов, Прессекретариат на президента

Преди това президентът сервира венец и пред гробовете на жертвите на кораба " Салвадор ", с който над 300 евреи потегля от Варна, само че претърпява корабокрушение. Спасени са 119 души, останалите умират. Жената на фотографията е 90-годишната Режина Канети, последната жива от оживелите.

Радев уточни, че ужасът на Холокоста към този момент е история, само че сянката на антисемитизма и омразата продължава да бъде опасност за нашите общества. Според него една от аргументите за упорития вирус на антисемитизма е интелектуалната и обществена назадничавост. Антисемитизмът и другите форми на ксенофобия дават лесни пояснения на персонални и групови фрустрации. В нашия все по-поляризиран свят антисемитизмът се вкоренява в обществено ощетените пластове, уточни президентът. Затова си коства да помислим по какъв начин да изцелим обществената какофония, която улеснява проповедниците на антисемитизма, означи Радев. Той счита също, че, с цел да профилактираме вирусът на антисемитизма и всяка друга форма на ксенофобия, е нужна и изострена сензитивност към болката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР