През втората половина на миналата година разказахме за редица прецеденти

...
През втората половина на миналата година разказахме за редица прецеденти
Коментари Харесай

Краят на идеологията на Чубайс. Държавата готви масова национализация

През втората половина на предходната година разказахме за редица прецеденти по национализация на имущество. Като образци може да си спомним за Соликамския магнезиев цех, Морското комерсиално пристанище на Владивосток, пристанище “Бронка ”, а също по този начин редица предприятия от действителния бранш на стопанската система.

В доста случаи механизмът наподобява по следния метод. Компетентните държавни структури преглеждат историята по какъв начин приватизират предприятията.

Разбира се, в по-голямата си част тази приватизация е противозаконна. Собствеността отива при мошеници даже не за копейки, а просто гратис. В нарушаване на съществуващите тогава демократични закони.

Но случаите от втората половина на предходната година не носеха всеобщ темперамент. Тогава направихме извод, че страната изпитва въпросния механизъм. И в действителност, той е посочил своята успеваемост.

Сега махалото на деприватизацията се завърта с нова мощ.

Федералната антимонополна работа (ФАС) излезе с самодейност в законодателството да се закрепи норма, според която от непознатите компании, притежаващи предприятия в стратегическите браншове, може да се изземат акции в интерес на страната. В случай, че при придобиването им са били нарушени нормите на законодателството.

Много специалисти с демократична устременост видяха в това “дискриминация” на задграничния бизнес, която нарушава митичния капиталов климат. Уж по-късно чужденците сигурно няма да дойдат при нас.

Тук съм щастлив да ви показва предходния си материал “Изтичането на капитал от Русия е към този момент над 70 милиарда $. Благодарете на Алексей Кудрин”

Но да се върнем към чужденците. На първо място, притокът на задграничен капитал е най-малък. Миналата година директните задгранични вложения са едвам 30 милиарда $. Но от тях множеството от тях са заели офшорни юрисдикции като Кипър, Холанди, Швейцария, Люксембург и впрочем. Тоест тези офшорки, накъдето текат нашите пари. И от тук се завръщат някакви трохи. Фактически това са съветски пари, а не задгранични вложения.

И по този начин. Подобна самодейност на ФАС няма да изгони никакъв капиталов климат и никакви чужденци. Чужденци при нас и по този начин на процедура няма.

Но накъде е ориентиран планът на ФАС? Разбира се, не към задграничните компании, а в действителност към съветските, които се структурират посредством офшорки.

Такива има доста в нашата стопанска система. Да вземем металургията, която се отнася към стратегическите промишлености. И “Северстал” и НЛМК и ММК са благосъстоятелност на кипърски офшорки.

След приемането на съответните правила на законодателството страната получи значим лост за напън по офшорните олигарси. Фактически те ще застанат пред избор: или да се пререгистрират в Русия (дори и в специфичните административни региони в Калининград и във Владивосток), или да живеят в непрекъснат боязън, разбирайки, че всеки миг страната може да пристигна и да им национализира активите.

Според нас страната се готви за всеобща национализация. Ще има обществено бичуване на най-противните представители на “едрия бизнес”. За тези, които водят своята активност безусловно нелегално и без да се преценяват с ползите на страната.

Например към тези можем да отнесем препродажбата на вносни артикули. Постоянното повишение на цените, извеждането на парите в офшорки - всичко това надали пасва на ползите на страната и мощно бие по приходите на жителите. Значи обстановката би трябвало да се поправи. И страната прави това.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР