През това време на годината българите си приготвяме любимото кисело

...
През това време на годината българите си приготвяме любимото кисело
Коментари Харесай

Как да подготвим перфектното кисело зеле в бидон

През това време на годината българите си подготвяме обичаното кисело зеле в бидон. Освен, че е вкусно то е потребно за чревната флора и имунитета. Също по този начин е гаранция, че в случай че се стикне до локдаун поради ковид ще имате най-малко едно несъмнено средство за добър имунитет без да се постанова да ходите до магазина.

Ето и една от рецептите за слагане на кисело зеле:

Нужен ви е пластмасов бидон към 60 л. Той би трябвало да бъде чудесно почистен, а с цел да се подсигурява неговата непорочност и премахване на миризмата може да натъркате вътрешната му част с кора от лимон.

Най-важната част от рецептата е хубавото зеле. Важното е то да вид кьосе. Зелките би трябвало да са стегнати, само че не доста твърди. За бидон от 60 л ще са ви нужни 20-25 кг. Още би трябвало да си вземете 2 кг морска сол, 1 корен хрян и алено цвекло или алено зеле (слага се за цвят на чорбата).

Зелките се измиват добре. После се обелват външните листа. Кочана се нарязва на кръст или в случай че е доста корав се издълбава, като кладенче.

След това стартира реденето на зелките.

Те се редят с кочана нагоре. Плътно се запълва бидона, като празните места се запълват с четвъртинки. Между тях се поставя аленото цвекло, което е нарязано на четвъртинки.

В пластмасова кофа се цялостни 10 литра вода, като към нея се прибавя 400 гр морска сол. Бърка се до цялостното разтваряне на солта. След това се излива в бидона. Процедурата се повтаря до момента в който водата покрие зелките.

Отгоре се поставя пластмасова решетка, а върху нея се слага и огромен плосък камък, с цел да затиска зелето.

Важен миг е претакането на зелето. То би трябвало да стартира след 2 до 3 дни от слагането му. Прави се 4-5 дни, а след това се оставя. След това се поставя и коренът хрян. Със сигурност зелето ви ще е готово за Коледа. Точно на време сърмичките за Бъдни вечер.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР