През текущата година цените на жилищата у нас продължиха възходящия

...
През текущата година цените на жилищата у нас продължиха възходящия
Коментари Харесай

Брокер: Тук цена на имот от 3000 евро на кв/м се счита за кощунствена, нo в нормалните държави започват от 10 000 евро на кв.м.

През настоящата година цените на жилищата у нас продължиха възходящия си тренд. Това беше и продължава да е мотив за редица полемики по отношение на това какъв брой скъпи са жилищата у нас и какво чака пазара. Средната цена на квадратен метър жилищна повърхност у нас е 932 EUR, а междинният наем е 310 EUR, сочат данните от проучване на Compare the Market Australia. Веднага след нас се подрежда северната ни съседка. В Румъния междинната цена е 1264 EUR/кв.м, а месечната лихва е 349 EUR.

Дългогодишни медиатори на недвижими парцели също считат, че пазарът у нас е на ниска цена.

" Не считам, че в прилежащите райони цените на жилищата са като в България. Това за мен е безспорен мит и илюзия. Цените в България към момента са едни от най-ниските в Европа, а от Европейски Съюз са най-ниските. Става дума за взаимосравними парцели. Не може да се съпоставя топ локация " Докторски монумент “ или " Иван Вазов “ с най-непрестижните квартали на други европейски столици “, разяснява за imot.bg Никола Стоянов, притежател на организация LUXIMMO.

" Обикновено мантрата, че цените у нас са наедно с европейските, е от хора, които не схващат от този бизнес, нямат информация от непознати пазари – просто са отворили някой уебсайт, видели са един парцел и са ги сравнили с най-скъпите парцели у нас “, добавя Стоянов.

Това, което се предлага в България, към момента е мощно подценено.

" Говорим като цяло за пазара, а освен за първокласния сегмент. Ако отидем в последния изобщо не може да става и съпоставяне. Тук цена от 3000 EUR/кв.м се смята за някаква кощунствено висока цена. Тези парцели, които костват толкоз, в една естествена страна и то не в столица, стартират от 10 000 – 12 000 EUR/кв.м. Въобще не може да става никакво съпоставяне “, прецизира Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР