През тази седмица в Ташкент ще се проведе световното първенство

...
През тази седмица в Ташкент ще се проведе световното първенство
Коментари Харесай

Янко Русев пред Efirbet: Очаквам медали от щангистите ни на световното, другите се страхуват от нас

През тази седмица в Ташкент ще се организира международното състезание по повдигане на тежести за мъже и дами, в което България ще опита да удостовери възхода си през тази година.
потърси един от най-титулуваните ни щангисти – Янко Русев, с цел да показа своите упования от шестимата ни представители – Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев, Валентин Генчев, Карлос Насар, Васил Маринов и Христо Христов.
Олимпийският и петкратен международен и европейски първенец Янко Русев дава мнение и за цялостното положение на щангите у нас и проблемите на най-високо равнище във федерацията.
Г-н Русев, тази година щангите изтриха петното, което им беше лепнато с допинга и започнаха да възвръщат водещите си позиции. Какво очаквате от нашите на Шампионата на планетата?
След като на европейското през април взехме три трофеи, в този момент се надявам още веднъж да стигнем до призови места. Дали ще имаме първенци, не се ангажирам да предвиждам, само че е по силите ни да вземем най-малко два медала.
Кои състезатели могат да се наредят измежду призьорите?
Европейските първенци Надежда Мей-Нгуен и Ангел Русев са с най-големи шансове, също и варненеца Христо Христов. Няма да се учудя, в случай че спечелим и повече оценки, защото разбрах, че китайците няма да вземат участие, което усилва възможностите ни за повече медали.
Готови ли са нашите състезатели да вдигнат тежестите, които възнамеряват?
Всичко е въпрос на душeвност и на моментно положение. Може и 200-300 кг да вдигаш на тренировки, само че надпреварата е напълно друго нещо и душeвността на някои не устоя. Случвало се и на най-големите. Важно е всички българи да дадат това, което се чака от тях, защото това ще им донесе в допълнение самочувствие и убеденост за европейското състезание в София напролет.
Как приехте решението на Божидар Андреев да спре със спорта?
Меко казано съм сюрпризиран. Той има какво още да даде на щангите. Доколкото разбрах, се е скарал с персоналния си треньор, само че нека решението му да е времено и да размишления, защото за мен той ще е евентуален европейски първенец в София.
Г-н Русев, по какъв начин се развива повдигането на тежести в България?
Добре се развива, и поради компликациите от всевъзможен темперамент поради пандемията, аз съм оптимист. Работи се професионално в клубовете и чакам да печелим оценки освен от европейски и международни конгреси, само че да върнем и олимпийските си обичаи на Игрите в Париж през 2024 година. Радвам се, че международните сили в нашия спорт още веднъж се опасяват от България.
Защо се опасяват?
Защото разполагаме с едно перспективно ядро от десетина млади състезатели, които в идващите години ще върнат славата на родното повдигане на тежести. Техните качества се безспорни, това се вижда от експертите и с съображение нашите съперници са обезпокоени.
В кои центрове се работи най-добре в България?
Във Варна Живко Николов не излиза от залата по през целия ден и виждате до каква степен стигна Христо Христгов. В Русе Кръстина и Радослав Атанасови основават европейски първенци във всички възрасти, в Червен бряг, Хасково, Сливен, София, да не изброявам още, също работят по вярна методика.
По какъв брой положителни щангисти, които да са част от едно сполучливо бъдеще на националния отбор, очаквате да се вършат на година?
Ако приемем, че във вътрешните ни прояви вземат участие по 300 щангисти, 5 от тях да демонстрират годишно, че стават и имат качества за най-високо равнище, които да се доразвият, ще бъде доста добре. Мисля, че това е една реалистична и постижима цел.
Доволен ли сте, че селекционерът на националния Иван Иванов продължи работата си, откакто беше оповестил, че ще напусне своя пост след Олимпиадата в Токио?
Аз в никакъв случай не съм вярвал, че той ще спре с националния. Иван е предан на работата, той е най-подготвеният ни експерт и се намира в прелестната за един треньор възраст. Тепърва предстоят най-големите триумфи на държавния отбор под негово управление.
Г-н Русев, има ли пари в щангите?
Пари има и страната оказва помощ на нашия спорт. Виждате, че целогодишните лагери на националите не престават и клубовете също са обезпечени. Затова не трябва да се оплакваме, а треньорите да дават всичко от себе си, с цел да се основават щангисти.
Щом има пари, за какво присъединяване на националите на международното бе под въпрос. Те отпътуваха за Узбекистан, с помощта на това, че шефът на федерацията Ариф Маджид и членът на УС Кирил Панайотов, които още не са са вписани в съда, извадиха персонални средства?
Причината е неразрешеният проблем с федерацията. Ариф Маджид бе определен за началник на централата на Общото заседание през май, само че до момента той и новото управление не са вписани в комерсиалния указател, защото някогашният към този момент президент на федерацията Неделчо Колев прави пречки и писмено нещата зависят от неговия автограф. Поради тази причина Маджид не е задължен да дава пари, само че в този момент се наложи да го направи, с цел да не провали огромен труд на щангисти и треньори и опцията да спечелим медали от международно.
Какви пречки прави Неделчо Колев?
Неделчо не дава властта. Той има няколко клубове фантоми, които оспорват решенията и това може да се влачи с месеци и сагата с вписването в съда на новия президент и УС да продължи дълго.
Маджид ли е точният човек за нашите щанги?
Абсолютно. Той е разпален по повдигането на тежести и доста богат. Наследил е от татко си огромен бизнес и от това, което знам, няма самообладание да изведе нашите щангисти до най-високи върхове, като дава обилно от себе си, а не да взима, както вършат шефове в други спортове.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР