През тази седмица в редица страни започна новата учебна година

...
През тази седмица в редица страни започна новата учебна година
Коментари Харесай

Нова учебна година в разгара на пандемията

През тази седмица в редица страни стартира новата образователна година в изискванията на коронавирусна пандемия. Други страни пък към момента се готвят за началото ѝ. Това е третата образователна година, наранена от пандемията, откакто втората половина на образователната 2019-2020 година мина при цялостно отдалечено образование, а през образователната 2020-2021 година на редица места по света имаше периодично повтаряне на присъствено и отдалечено образование поради периодическото налагане и анулация на частични или национални локдауни. Новата образователна година стартира в този момент с нов фактор в обстановката - всеобща имунизация против ковид, като в доста страни тя обгръща и възрастовата група 12-17 години.

В Италия началото на образователната година е в интервала 6-20 септември в другите области. Новото ще е, че от тази година в учебните заведения и университетите влиза в деяние зеленият документ (удостоверяващ прекаран ковид в предходните 6 месеца, или цялостна имунизация против ковид, или негативен тест за ковид не по-стар от 48 часа). Зеленият документ ще се изисква от преподавателите и личния състав в учебните заведения и университетите, както и от студентите, само че не и за учениците.

Тестовете за ковид, за които също се издава удостоверението, ще са безвъзмездни единствено за тези представители на бранша, които не могат да се имунизират по медицински аргументи. Проверката на валидността на документите ще става посредством особено приложение. Онези, които не показват зелен документ, ще бъдат третирани като отсъстващи без съображение от работа. След 5 поредни дни на сходно неявяване, се приключва краткотрайно трудовият им контракт.

Отделени са над 350 милиона евро за заместващ личен състав, в случай че зародят сходни обстановки. Останалите ограничения в учебните заведения включват отдалеченост, едноместни чинове и разстояние сред тях, дезинфектанти, постоянно проветряване на пространствата, маски за всички над 6 години, възбрана на спортните действия на закрито, при които има физически контакт, гарантиране, че няма да има разбъркване на класове по време на междучасията, поетапно начало на образователния ден, тъй че да няма скупчване на входа на възпитаници от разнообразни випуски, отделяне на еднопосочни коридори на напредване.

Във Франция новата образователна година започва през вчерашния ден, на 2 септември. В образователните заведения не се изисква зелен документ. Въвеждат се прецизни санитарни протоколи, включващи носене на маски и съблюдаване на отдалеченост. В университетите и гимназиите при положение на инфектиран, той и неговите контакти са изолирани за 7 дни, само че не престават да следват занятията отдалечено. Ваксинираните младежи, които са контактни на инфектиран, не се подлагат на изолираност и не престават присъственото образование. Досега към 60 на 100 от френските младежи и 89 % от преподавателите са имунизирани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР