През тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания. До

...
През тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания. До
Коментари Харесай

Танева: До края на календарната 2020 г. по сметките на фермерите ще постъпят 1.7 млрд. лв.

През тази година земеделските стопани ще получат най-вече заплащания. До края на календарната 2020 година по сметките на фермер ите ще постъпят 1.7 милиарда лева Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред публицисти в Кнежа.

Тя добави, че това е станало допустимо с финансови принадлежности, които бяха предоставени от Европейската комисията, по предложение на България. По думите й, точно заради тази причина е станало допустимо и програмирането на мярка Covid-19. „ Възможността, която Европейска комисия ни даде, бе да прехвърлим бюджет от Програмата за развиване на селските региони за 2021г. към Директните заплащания. По единомислещо решение на всички представители в Европейска комисия, се трансферираха 70 млн. евро повече към Директните заплащанията “, напомни Танева. Земеделският министър изясни, че всички стопани, които имат 100% пропаднали площи, ще бъдат обезщетени още от есента. По думите и това е най-тежката година за земеделския бранш, като фактор за това е сушата.

„ В няколко области, най-вече в Източна България, сушата на процедура провокира невиждани провали и сега добивите са на рекордно ниски равнища. Имаме близо 1 млн. пропаднали декара под 100% при зърнено-житните култури “, сподели още Десислава Танева. Тя добави, че за облекчение, облекчение и гарантиране на сеитбата за идната година, Държавна фирма „ Земеделие “ е разкрил банкет по мярката за кредитиране за сеитбата, при по-широки параметри, като общ бюджет и като оптимален таван, и като ставка на декар. До 25 лева./дка Фондът кредитира за торове и семена за есенната сеитба. Министър Десислава Танева заяви, че добивът на пшеница тази година е сред 4,6 млн. и 4,7 млн. тона по оперативни данни. За локално ползване, изхранване, самун, фуражи, семена, потреблението е към 1,5 млн. тона. Т.е. отвън вътрешното ползване, страната ни ще има опция за експорт над 3 млн. тона. Предварителните прогнози за общите добиви на слънчоглед и царевица – на слънчогледа са близо 1,5 млн., а на царевицата са над 2,5 млн. тона. В Института по царевицата в Кнежа министър Десислава Танева организира среща със аграрни производители от общината и други обитаеми места в област Плевен.

По време на нея ги срещна с индикативния график за идните заплащания по схемите и ограниченията за директни заплащания за Кампания 2020, както и за държавните помощи. Тя напомни, че сега текат приемите по de minimis за животновъди и пчелари. Предвиденият бюджет по помощта de minimis за фермер и, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки, е 25 660 000 лева Броят на евентуалните бенефициенти е над 21 хиляди По de minimis за пчеларите е избран финансов запас в размер на близо 5 млн. лева, като евентуалните бенефициенти са над 6 хиляди Ставката за подкрепяне е 7 лева на пчелно семейство. Министър Танева заяви, че следва да бъде открит и приемът по de minimis за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както за пропаднали площи (плодове и зеленчуци) под 100%. Бюджетът по помощта е над 19 млн. лева По време на срещите земеделският министър посочи, че от 19 август започва и приемът по изключителната мярка Covid-19. Подмярка Коронавирус 1 е с бюджет 93,5 млн. лв. и обгръща сензитивните браншове - „ Плодове и зеленчуци ", „ Маслодайна роза " „ Винени лозя ", „ Декоративни растения ", „ Животновъдство " (говеда, биволи, овце и кози) и „ Пчеларство ". Подмярка Коронавирус 2 е с бюджет 5,5 млн. лв. и обгръща всички останали посоки в региона на растениевъдството и " Животновъдство " (свине и птици). Всички претенденти следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани. Министър Танева прикани земеделските стопани да бъдат дейни в програмирането на новия програмен интервал. Тя добави, че в него няма да се ползва аршин “селски регион ” за земеделските стопани, претенденти за поддръжка по капиталовите ограничения на ПРСР. „ Това е най- забележителната смяна и е по искане на сектора. По този метод ще бъде обезпечена равнопоставеност “, добави Танева. По-късно Десислава Танева се срещна и с близо 50 аграрни стопани в община Долни Дъбник, Област Плевен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР