През тази година България е домакин на инициативата Един път,

...
През тази година България е домакин на инициативата Един път,
Коментари Харесай

Споявали камъните на Великата китайска стена с оризово брашно

През тази година България е хазаин на самодейността „ Един път, Един пояс ”, чиято цел е да сближи духовно, културно, стопански и политически азиатския змей Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа. Затова в задатък на събитието на високо ниво взехме решение да ви представим част от най-известните места и забележителности на Китай, които всеки разпален странник би трябвало да посети най-малко един път в живота си.
 20-1  20-2  20-3  20-4  20-9
Почти всеки на планетата е чувал за Великата Китайска стена или е виждал фотографии на мегаструктурата, която бе оповестена и за едно от новите 7 чудеса на света. Дължината на неповторимото военно-защитно оборудване е над 8850 километра, по тази причина и има доста разнообразни благоприятни условия да посетите стената. Безспорно най-известният бранш е Бадалинг, който обаче е и най-посещаван поради по-лесната си досегаемост. Както споделят китайците обаче – в случай че посетите Бадалинг няма да видите Великата китайска стена, а великото китайско море от хора. Защото стената не се вижда от тълпите локални гости и туристи, пристигнали да се насладят на международната забележителност. Тази част от стената се посещава всеки ден от 70 000 души.

Затова и можете да си визиите вавилонското стълпотворение, което се получава на мястото. Това е и мястото, на което са се възхищавали на стената близо 300 държавни ръководители от целия свят. Местните обаче избират по-трудно наличните и по-стръмни секции от стената край Пекин. Те са по-живописни, по-трудни за нанагорнище и надлежно относително по-малко посещавани. Все отново не си представяйте, че ще сте сама на стената, само че най-малко множеството от хора ще е доста по-малко. Докато се изкачвате по някой от тези сектори и се задъхвате по стръмните им и високи стъпала няма по какъв начин да не се запитата по какъв начин е издигната тази колосална конструкция, само че и по какъв начин изобщо в миналото част от секциите на Великата китайска стена са превземани. Защото борбите по тях са били неимоверно сложни и са претендирали желязна подготовка.
Стената стартира да се строи по времето на първия китайски император Цин Шъхуан като защитна бариера пред хуните. Днес дължината й е толкоз огромна, че запалянковците, които са решили да я обиколят пешком би трябвало да отделят най-малко една година от живота си за тази цел, както и много време за подготовка на предизвикването. Защото не всички сектори са налични, а някои са в безлюдни региони, тъй че доставките на храна и вода за обиколката не са лесни. Неслучайно и китайският бунтовник Мао Дзе Дун споделя, че човек не може да се назова воин, в случай че не е изкачил Великата китайска стена. И до момента в който драпате по стената разбирате смисъла на тези думи.

Великата китайска стена е и най-дългата конструкция, построена от човешка ръка. Като сега стената е с едвам една трета от истинската си дължина. Интересното е че, за хоросан сред камъните е употребявано оризово брашно. Често стената се оприличава на дълъг змей, а съгласно легендата в това няма нищо инцидентно, тъй като местата, на които да бъде издигната били избрани при полета на змей. Всъщност построяването й продължава близо две хилядолетия, като структурата е разширявана и укрепвана по времето на 20 императорски династии. Първоначално стените, служещи за отбрана от номадските племена били разнообразни, само че след обединяването на Китай първият император Цин наредил да се съединят в една линия.

Височината й
е 14 метра
В градежа й се включва всеки пети човек в страната


Изчислено е, че в случай че с материала, с който е издигната стената се построи нова, само че с височина единствено от 5 метра и дебелина 1 метър, тя ще може да обиколи земята. Всъщност ширината на Великата китайска стена доближава до 10 метра, а в някои от секторите по нея може да премине актуален автомобил. Височината й пък тук-там доближава 14 метра. Твърди се, че в построяването й се е присъединил всеки пети човек в Китай.
След всички тези факт не е чудно, че Великата китайска стена е оповестена за едно от новите седем чудеса на света и е включена в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Сред най-атрактивните за посещаване сектори на стената е проходът Джуонггуан, на който с изключение на сектор от Великата китайска стена и наблюдателни кули можете да видите и други остарели здания и храмове. Този сектор се намира на 60 километра от центъра на Пекин, а планините от двете страни на планината ви подсигуряват неповторими фотоси, макар че за това би трябвало да се потрудите до момента в който се изкачвате по стръмните стъпала на стената. Стената при прохода е издигната в кръг, само че с цел да я обиколите цялата ви е необходим през целия ден. Тъй като на това място няма ресторант е добре да заредите багажа си с вода и леки закуски.

Забраненият град е с 9999 стаи
Построен е от 1 милон служащи и 100 000 майстора

Достъпът до него бил неразрешен,
а дръзналите били наказвани със гибел

 20-5  20-6  20-7
Нова Зеландия също има легенда за любовта, като историята на двамата влюбени припомня Шекспировата драма за Ромео и Жулиета. Поне по този начин ги представяте локалните пред туристите. Хинемоа била щерка на почитан шеф, който живеел на брега на езерото Роторуа, на остров Мокоя. Девойката били доста красива и ухажвана. Тутаканей бил един от тези младежи, които скрито въздишали по хубавицата. Дълго време той крил любовта си и виждал Хинемоа единствено на огромни племенни церемонии и събития.
Хубавицата също скрито мислела за младежа, само че се тормозила да му покаже възприятията си. След време младежът не издържал, пратил обръщение на обичаната си и тя отвърнала на възприятията му. Двамата почнали да възнамеряват взаимното си бъдеще и се договорили когато хубавицата чуе звука от флейтата му да вземе едно кану, да избяга от вкъщи си и да се ориентира до къщата му по музиката. Няколко нощи поред Тутаканей свирел, само че Хинемоа не идвала. Всъщност родителите й разбрали за желанията й и скрили всички лодки, с цел да избяга тя при възлюбения си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР