През тази есен туристическия бранш очаква страната ни да бъде

През тази есен туристическия бранш очаква страната ни да бъде ...

По-малко чужденци се очаква да почиват у нас през есента


През тази есен туристическия бранш очаква страната ни да бъде посетена от около 700 хиляди чужденци. Заради пандемията са по-малко от минали години, когато през този туристически сезон са били 1,2 млн.души, направи сравнение пред "Монитор" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"Става дума предимно за посещения от съседни страни-Румъния, Гърция, Турция. По този начин страната ни продължава традицията да се оформя като дестинация с четири туристически сезона", коментира Драганов. Той изтъкна, че по това време на годината посещавана е цялата страна, особено хижи в планината, както и културно-исторически обекти. Търсени са къщи за предимно къщи за гости и малки семейни хотели, които предлагат спа услуги.

По думите на експерта, българите са особено активни в този сезон що се отнася до уикенд пътувания. Прогнозите са всяка събота и неделя на път да са по 140 000-150 000 сънародници.

"Много се засили и продуктът "втори дом". Става дума за все повече хора, които придобиват втори имот в страната и пътуват през почивните дни, за да отдъхнат там. Прави впечатление и че през последните дни пътеката към Черни връх е по-оживена дори от Витошка в столицата", каза още Драганов.

Той изтъкна ,че покрай празника за Независимостта у нас са реализирани 14 000 пътувания, като всеки човек е похарчил средно по 40 лева. Миналата година сме се бръкнали средно с по 75 лева.

Според Драганов през последните години българинът търси най-вече места, в които може да полага грижа за тялото си. У нас има 44 000 места за настаняване по планините и експерти изтъкват, че туристите търсят прохлада, чист въздух, разходки.

Търсени остават още балнео-и спа курортите, които работят целогодишно и предлагат оздравителни процедури чрез водата, лечебна кал, соли, масажи, физиотерапия и др.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg