През Средновековието хората смятали твърдия алкохол за лекарство - от

...
През Средновековието хората смятали твърдия алкохол за лекарство - от
Коментари Харесай

Германският шнапс: едно време го смятаха за лекарство


През Средновековието хората считали твърдия алкохол за лекарство - от 15 век той се предписва на пациентите в минимални дози. Първите забрани да се пие концентрат датират от 16 век. Какво се знае за немския " шнапс "?

" Твърдият "  алкохол има две лица. Всички знаем до какви негативни последици може да докара той: най-много тъй като е тип опиат, който унищожава здравето и води до взаимозависимост. Но алкохолът е и културен феномен. Тъкмо за използването на концентрати като част от всекидневната немска просвета споделя една галерия в Баварския народен музей в Мюнхен, която продължава до януари 2022.

Мнозина са чували думата „ шнапс “. За българското ухо тя значи единствено едно: ракия. Но в действителност на немски отбелязва всички концентрати. И произлиза от глагола „ schnappen “ – „ сграбчвам “ на български. Тези питиета, които човек „ сграбчва “ за бързо изпиване, в Германия нормално са дестилати без добавки с 40% алкохолно наличие.

Как " шнапсът " стана част от немската просвета

Думата „ шнапс “ се популяризира чак през 19 век, само че напитките имат доста по-стара история в Германия. През Средновековието хората считат твърдия алкохол за лекарство – още от 15 век той се предписва на пациентите в минимални дози. Употребата на алкохол до степен на мощно замайване и несъответстващо държание се постанова малко по-късно. Косвено доказателство са първите забрани да се пият концентрати в празнични дни, които датират от 16 век.
Редакцията предлага
„ Препеченото вино “ (на немски Branntwein), както в началото наричали шнапса, на първо време се правело единствено от зърнени храни, по-късно почнали да варят ракия и от картофи. Тази напитка била изключително известна измежду селяните, още повече, че била по-евтина както от бирата, по този начин и от. Постепенно шнапсът се наложил като артикул, чиято умерена приложимост повдига настроението и усъвършенства общуването в компания. Така твърдият алкохол се трансформира в непрекъснат трапезен признак и във значим обществен съставен елемент.

Концентратите се наливат в разнообразни съдове. В мюнхенската галерия могат да се прегледат повече от 60 разнообразни вместилища, които отразяват културата на използването на алкохол в течение на пет епохи. В странноприемниците и гостилниците наливали шнапса от бутилките в елементарни стъклени чаши. По отрупаните с ястия и питиета трапези на аристократите обаче можело да се видят съдове за алкохол във формата на кучета, прасета или мечки, а от време на време даже в еротични форми. Този тип посуда с изключение на всичко друго служела и като тематика на диалози и смешки сред сътрапезниците. В изложбата е показана и най-старата дървена бутилка, открита в Германия.

Казаните за варене на шнапс за пръв път се загатват в Германия през 1507 година. Широко разпространяване обаче те получават едвам през 19 век. През 1830 година единствено в Прусия да вземем за пример са преброени към 17 хиляди казана. В северните немски райони шнапсът бил дестилиран нормално от зърно или картофи, до момента в който на юг по-масово се развило производството на от вишни, ябълки, круши и сливи. Местните управляващи даже поощрявали засаждането на овощни дръвчета – освен, с цел да предизвикват селското стопанство, само че и поради акциза върху алкохола, който пълнел държавната хазна.

И до ден-днешен напитката „ кирш “ е една от най-популярните ракии в Германия. Името е редуциране от Kirschwasser, което безусловно значи „ вишнева вода “. В днешно време множеството дестилационни (някогашните казани), където се вари плодова ракия, работят в Средна и Южна Германия.

Консумацията на концентрати понижава

Според статистиката, през 2020 година всеки десети немец е употребявал плодова ракия най-малко един път в месеца. По известност плодовата ракия отстъпва на ликьорите със сметана и билки и се пие почти наедно с. Данните, събрани през 2019 година, сочат, че всеки гражданин на Германия над 18-годишна възраст използва приблизително по пет литра корав алкохол годишно. През последните 50 години обаче пиенето на концентрати последователно понижава.

В цяла Германия алкохолни питиета с висока централизация създават към петдесетина огромни предприятия. За съпоставяне: огромните пивоварни са близо пет пъти повече, а частните винопроизводители – 240 пъти повече. Много производители на корав алкохол търсят клиентелата си измежду по-заможните купувачи и измежду гурметата. Професионалните им организации настояват, че неповторимите районни алкохолни питиета носят положителни облаги даже в изискванията на пандемия.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Това селце е родината на узото
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР