През следващите шест години, до 2 октомври 2024 г., община

...
През следващите шест години, до 2 октомври 2024 г., община
Коментари Харесай

Община Велико Търново ще подпомогне близо 500 домакинства за екологични отоплителни системи

През идващите шест години, до 2 октомври 2024 година, община Велико Търново ще взе участие в осъществяването на интегрирания план „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух “ в качеството си на асоцииран бенефициент. Координиращ сътрудник по плана е Столична община, а другите сътрудници са неправителствената организация Клуб „ Икономика 2000 “ и общините Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора.
Общият бюджет на плана е 16 666 266.00 евро, като по-голямата част от средствата в размер на 9 999 760.00 са принос от Европейския съюз посредством Програмата за околната среда и дейностите по климата (LIFE).

Велико Търново е един от двадесет и четирите градове в България с прекалено замърсяване на въздуха от прахови частици, генерирано основно от отоплението и превоза, в последно време и от провежданите ремонтни действия на градската инфраструктура.

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици с диаметър по-малък от 10 микрона (ФПЧ10) е най-големият проблем за качеството на въздуха в града, населяван от 68 780 поданици и посрещащ 337 706 туристи по данни на Национален статистически институт към 31.12. 2017 година Освен това, приблизително към 18% от жителите са изложени на атмосферно замърсяване с по-малки фини частици (ФПЧ 2.5) по данни от плана. Общината е създала своя Програма за ръководство на качеството на атмосферния въздух за интервала 2015 -2020 година, с която цели намаляването на излъчванията и постигане на откритите правила за фини прахови частици в атмосферния въздух.
Специално за Actualno.com основният еколог Зорница Кънчева акцентира смисъла на интегрирания план за осъществяването на екологичните и климатичните цели, заложени в общинската стратегия . Очакванията са планът да способства за понижаване със 160 тона на фините прахови частици (ФПЧ), изхвърляни всяка година в атмосферата на шестте общини и още 3700 тона/год., в следствие от използването на спомагателните ограничения.
Дейностите на община Велико Търново за интервала на плана възлизат на 921 355.60 евро , като 60% от тях или 552 813.36 евро е финансирането от европейския бюджет, а 40% или 368 542.24 евро са средствата от общинския бюджет. С тези средства ще се обезпечи опция за замяна на отоплителните системи на близо 500 семейства на територията на град Велико Търново , ще се доставят две нови стационарни станции за премерване индикаторите за качество на атмосферния въздух , които воследствие да бъдат включени в Националната система за мониторинг на околната среда и информацията ще се разгласява на уеб-сайта на общината, ще се направи разбор на настоящата Програма за ръководство на качеството на атмосферния въздух и оферти за новата стратегия, и ще се усъвършенства потенциала на администрацията за ръководство на качеството на въздуха.
Конкретните стъпки в осъществяването на плана до края на актуалната година са свързани с безплатната замяна на старите печки на твърдо гориво на 70 семейства с отоплителни системи на пелети или газ – стана ясно от дадената конференция в общината по-рано през днешния ден. Това ще се реализира въз основата на социологическо изследване измежду популацията на града. „ Ще бъдат изследвани и най-замърсените зони, които по неофициални данни са кварталите „ Акация”, „ Асенов” и „ Варуша” – изясни Зорница Кънчева.
Целите на община Велико Търново и нейните сътрудници са ориентирани както към подобряването на качеството на въздуха в обхванатите от плана проблематични градове, по този начин и към повишението на осведомеността и основаването на добре осведомена общественост от жители и неправителствени организации, която да бъде сътрудник, конкурент и коректив на администрацията във връзка с качеството на въздуха.
Друга програмна мярка за чист градски въздух е миенето на улиците . За тази цел са избрани средства в общинския бюджет, а общинското дружество " Зелени системи " е изготвило график за пролетно и есенно измиване, като авансово от 28 януари и от 29 юли 2019 година се прави ръчно разчистване на пясъчните натрупвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР