През следващите няколко години можем да очакваме промяна в нагласата

...
През следващите няколко години можем да очакваме промяна в нагласата
Коментари Харесай

Бивш зам.-вътрешен министър: Трафикантите се чувстват недосегаеми заради прокуратурата

През идващите няколко години можем да чакаме смяна в настройката на Европейската комисия по отношение на средствата, които ще се отпускат на страните за защитата на границите. Тази смяна е обвързвана с подобряването на инфраструктурата в граничните региони, закупуването на по-добри коли, с които граничните служители на реда да си правят работата по-добре. Така някогашният зам.-министър на вътрешните работи и специалист по сигурността Филип Гунев разяснява в ефира на Euronews Bulgaria информацията, че на България могат да бъдат отпуснати 600 млн. евро за защитата на границата с Турция.

Относно наказванията за трафикантите на мигранти, Гунев счита, че са нужни по-сериозни следствия и по-сериозни санкции. Трафикантите се отървават с санкции под минималните, подписват съглашения с прокуратурата и по този начин се усещат недосегаеми , изясни той, като акцентира, че Наказателният кодекс и в този момент планува от 1 до 6 година отнемане от независимост за такова закононарушение. 

 
Имаме проблем с метода, по който се ползва даже и съществуващото законодателство.
Филип Гунев, някогашен зам.-министър на вътрешните работи

Според него м ожем да чакаме мигрантски потоци и от турските градове, които бяха наранени от опустошителното земетресение при започване на февруари.

„ Разликата с 2015 година е много основна, тъй като тогава Турция в началото беше решила да пуска потоците от Сирия, от Афганистан. Оказа се, че с тези неконтролирани потоци влязоха доста терористи. Имаше поредност от атентати и в самата Турция. Следствие на това страната стегна граничния надзор, построиха стотици километри бетонни стени. Сега процесите са много по-регулирани - Турция има опция има опция в оптималната степен да ги ограничи “, сподели Гунев.

По тематиката с годишния докл пъкъл на Държавния департамент на Съединени американски щати, обвързван с България , и рецензиите в него, Филип Гунев го дефинира като „ уравновесен “. „ В този смисъл на изявените борци за корупция им споделя – „ като ще борите корупция, борете я, както би трябвало, а не преждевременно с противозаконни арести “. Но и на другите, дето заявявате, че я борите – не го вършиме “, сподели той.

Накрая заключи, че действителна правосъдна промяна няма по какъв начин са стане без да има същински промени и в Министерство на вътрешните работи.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР