През следващите дни любителите на астрономията ще имат възможност да

...
През следващите дни любителите на астрономията ще имат възможност да
Коментари Харесай

Марс ще е най-ярък и близо за последно до 2033 г.

През идващите дни феновете на астрономията ще имат опция да се насладят на най-яркия тип на Марс за последно за дълго време. Марс неотдавна мина най-близката си точка до Земята от години, а в нощта сред 7-ми и 8-ми декември ще предложи най-красивите гледки, оповестява DigitalTrends.

Тогава Марс ще е ситуиран непосредствено против Слънцето от позиция на Земята. Това ще направи Червената планета най-ярка за земната позиция.

Разликата сред най-близката точка сред двете планети и най-ярката му позиция поради елипсовидната орбита и на двете планети. Това води до няколко дни разминаване сред двете събития.

Орбитите на планетите значат, че сходни близки разминавания са необичайност. Следващото ще е едвам през 2033 година

Средната отдалеченост сред Марс и Земята е към 140 млн. км. Тя в действителност варира доста точно поради елипсовидните орбити. В най-далечната си точка може да бъде и над 380 млн. км., както това ще се случи през октомври 2023 година А в този момент, в най-близката си точка е на едвам 81 млн. км., като през 2035 година ще се приближи още повече - към 56 млн. км.

Именно по тази причина е значимо да се сортира и верният интервал за изстрелване на задачите до Марс, с цел да може да се съкрати пътешествието допустимо най-вече. Тази година дистанцията от 81 млн. км. при най-близката точка е от относително по-късите за този интервал. Сега светлината се нуждае от 4 минути и 32,5 секунди, с цел да доближи от Марс до Земята.

За страдание сред 7-ми и 8-ми декември и Луната ще се падне в пълнолуние, а Марс ще е относително покрай нея. Това ще повлияе малко на видимостта към Червената планета, само че и любителските телескопи ще се оправят с обезпечаването на добра панорама.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР