През следващата академична година 16 държавни университета вдигат таксите за

...
През следващата академична година 16 държавни университета вдигат таксите за
Коментари Харесай

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента

През идната академична година 16 държавни университета подвигат таксите за образование.

Това планува планът за решение за одобряване таксите за 2018/2019 година, избрани въз основа на предложенията на университетските управления на висшите учебни заведения. Документът е оповестен за публично разискване и след месец следва гласуването му от Министерски съвет.

В 16-те висши учебни заведения се усилват таксите за образование в някои професионални посоки приблизително с 11,7%.  Това са: СУ “Св. Кл. Охридски ” (само за I-ви курс), ПУ “Паисий Хилендарски ”, ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий ” (само за I-ви курс), ЮЗУ “Неофит Рилски ” – Благоевград, районно управление (на МВР) “Ангел Кънчев ”, ТУ-Габрово, ХТМУ – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Аграрен университет – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Медицински университет (МУ) – Пловдив (само за I-ви курс), МУ – Плевен, СА “Д. Ценов ” – Свищов, Национална художествена академия – София, Висше транспортно учебно заведение “Т. Каблешков ” – София, Висше учебно заведение по телекомуникации и пощи – София.

Софийският университет “Св. Кл. Охридски ” усилва таксите за новоприети студенти в професионалните посоки: “Администрация и ръководство ”, “Право ”, “Психология ”, и “Филология ”. Увеличението за постоянната форма на образование е от 40 до 61 лв., а за задочна форма – от 100 до 160 лева Най-голямо е нарастването на таксата за постоянно образование по “Социални действия ”, която към този момент ще е двойно по-висока – от 300 на 600 лв., а минимум – 40 лв., в професионално направление “Психология ” – постоянна форма, за което към този момент ще се заплащат по 600 лв. на година.

Единствено е Алма Матер обаче ще има намаляване на таксите за студентите през новата година. Намаленията са от 200 до 550 лв. в постоянна и задочна форма на образование, най-осезаемо при специалностите от професионално направление “Физически науки ” и специалността “Ядрена химия ”. В постоянна форма на образование годишните такси са 200 лв. (при 750 лв. за актуалната образователна година), а в задочна форма на образование са 100 лв. (при 300 лв. за тази година).

“По-ниските такси са основно при специалности от предпочитаните професионални посоки, за които няма доста претенденти, а има потребност от експерти за обществото и стопанската система. И за това страната дефинира по-високи и повече на брой стипендии, а ние от своя страна намалихме размера на таксите ”, разяснява пред “Труд ” ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.

За 2018/2019 година
Без смяна
в 17 вуза


Без смяна остават таксите за студенти в специалности в 17 държавни висши учебни заведения. Сред тях са университетът “Проф. доктор Асен Златаров ”- Бургас, Шуменският университет, Техническият университет – София, Техническият университет – Варна, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкият университет, Лесотехническият университет в София, Медицинският университет – София, Медицинският университет – Варна, Университетът за национално и международно стопанство в София, Икономическият университет във Варна, Националната музикална академия, НАТФИЗ “Кр. Сарафов ”, АМТИ – Пловдив, НСА в София, ВСУ “Л. Каравелов ” и УНИБИТ.

Медицинските специалности нарастват с до 250 лв.
До 240 лв. повече ще заплащат в Технически университет – Габрово


От медицинските университети най-голямо е покачването на таксите в МУ – Пловдив. Там те се покачват с 250 лева в направленията “Медицина ”, “Фармация ” и “Стоматология ” – за I-ви курс постоянна форма на образование и те ще са надлежно 1200 лв.. При МУ-Плевен има нарастване от 50 до 100 в другите професионални посоки.

В техническите университети нарастване има в ТУ – Габрово, от 100 до 240 лв. в постоянна форма и до 30 лв. в задочна форма. А студентите в ХТМУ – София, ще заплащат 50 лева повече във всички професионални посоки.

В Пловдивския университет “Паисий Хилендарски ” се усилват таксите с по 40 лв. във всички професионални посоки, като се изключи тези в “Администрация и ръководство ”, “Туризъм ”, “Икономика ” и направленията от естествените науки, математика и информатика, както и техническите науки.
Във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий ” нарастването е с 50 лв. единствено за новоприети студенти в професионално направление “Педагогика ” – постоянна и задочна форма.

От 6 до 8% е нарастването на таксите за всички специалности в Русенски университет “Ангел Кънчев ”, като се изключи тези от обществените, икономически и правни науки. В Югозападния университет няколко специалности се усилват с сред 11 и 24%.

С сред 20 и 300 лв. се усилват таксите за докторантите за образователната 2018/2019 година в 9 вуза, приблизително с 13,1%.

При 24 държавни висши учебни заведения и Българската академия на науките няма смяна в размера на таксите за образование на докторантите.

Изборът на зрелостниците
Биологията
остава
най-предпочитаната матура


55 167 зрелостници са декларирали присъединяване в държавния зрелостен изпит по български език и литература, а 44 850 – във втория наложителен изпит по предмет по желание, оповестиха от МОН. Матурите ще се проведат надлежно на 21 и 23 май.

И тази година най-вече възпитаници – 13 820, са поискали биология за втория си зрелостен изпит. Английски език са показали 13 744, а география и стопанска система – 6904. За изпита по философия са подадени 3893 заявки. На матура по математика желаят да се явят 2479 зрелостници, а по история и цивилизация – 1305. Изпити по химия и физика се чака да положат надлежно 246 и 282 дванадесетокласници. Най-малко бъдещи зрелостници са поискали да се явят на изпит по италиански език – 86.
За трети зрелостен изпит по избор са кандидатствали 782 възпитаници.

30 лв. за Алма Матер
От 20 до 120 лв.
за изпит


Таксата за кандидатстване в образователната 2018/2019 година в множеството вузове остава без смяна и ще са сред 20 и 120 лв., планува документът, препоръчан за публично разискване.

В Алма Матер още веднъж 30 лева ще коства полагане на един изпит и още толкоз за всеки идващ. В УНСС таксата за изпит е 50 лв. и още по 20 за идващите. Най-ниска е таксата в Химикотехнологичен и металургичен университет – София – 20 лв.. Най-много заплащат кандидатстващите в медицинските университети – в МУ- Пловдив – 120 лв., в София – 70 лв. за първи и по още 30 за други изпити, а във Варна 70 лв. за първи и по 40 за идващ изпит. В НСА кандидат-студентите заплащат по 65 лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР