През Системата за Управление на Националните Инвестиции (СУНИ) трябва да

...
През Системата за Управление на Националните Инвестиции (СУНИ) трябва да
Коментари Харесай

Туроператорите ще могат да кандидатстват за 51 млн. помощ до края на януари

През Системата за Управление на Националните Инвестиции (СУНИ) би трябвало да мине държавната помощ от 51 млн. лева за туроператорите, заяви Димитър Попов, ръководител на Асоциацията на туроператорите и туристическите сътрудници (АБТТА). Тя е нова за страната и през нея ще минават националните средства, които ще се отпускат на бизнеса, по сходство на работещата с европейски средства - ИСУН. Попов се чуди от август 2020 година досега за какво не е пусната в деяние новата система, когато е завършил договорът с изпълнителя.

„ В момента системата се тества и следва да бъде пусната. Туроператорите са първите, които ще могат да аплайват през нея и да получат национални средства от бюджета ", сподели за TravelNews Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма.

СУНИ ще проработи евентуално до края на януари и доста бързо ще отворим кандидатстването. Процедурата още веднъж ще бъде опростена, без доста документи, акцентира Николова.

Постоянно сме в контакт със сдруженията на туроператорите и съвсем сме подготвени с условията по отпущането на средствата, добави тя.
През декември беше признато изменение в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното използване. Общата стойност на тази дотация, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 млн. лева, с които се планува да бъдат подкрепени безплатно близо 1600 туроператори и сътрудници. Държавната помощ e планувана под формата на безплатни средства в размер на 4% от техния оборот без Данък добавена стойност през 2019 година за ликвидна поддръжка. Приоритетно би трябвало да се употребяват за компенсиране на загуби, произлизащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Относно екскурзоводите вицепремиерът разгласи, че Министерството на туризма е в подготвеност за деяние по утвърждения към този момент план за даване на 3 млн. лева по ОПИК, като се чака даване на нужната информация от страна на представители на сдруженията на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е подготвена цялостната документи на публичната поръчка, която ще се организира за даване на средствата. Очакваме в период до 31.03.2021г. да се пристъпи към сключване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да стартира през април, уточни Николова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР