През сезон 2018/2019 г. Виенската опера отбелязва 150-годишен юбилей. Паметната

...
През сезон 2018/2019 г. Виенската опера отбелязва 150-годишен юбилей. Паметната
Коментари Харесай

Светлина Стоянова направи успешен дебют във Виенската държавна опера



През сезон 2018/2019 година Виенската опера отбелязва 150-годишен празник. Паметната дата е 25 май 1869 година, когато със театър на “Дон Жуан “ от Моцарт публично е открита новопостроената постройка на Ринга в центъра на Виена, наречена тогава Дворцова опера. Тя е проектирана в стил  неоренесанс от архитектите Август декор Зикардсбург и  Едуард ван дер Нюл, а на тържественото събитие участват австрийският император Франц Йозеф и императрица Елизабет.

Един от значимите акценти в програмата на Щатсопер за 150-годишния юбилей  е тридневен симпозиум, отдаден на историческото развитие  на операта във Виена. Симпозиумът бе открит с приветствени думи от шефа Доминик  Мейер и се организира от 17 до 19 септември в зала “Густав Малер “ на Щатсопер.

Впечатляваща бе интензивната стратегия на събитието – показани бяха повече от 30 отчета, а измежду имената на лекторите и водещите фигури в организацията на симпозиума бяха авторитетни австрйски музиколози и учени като  известния историк Оливер Ратколб и шефа на архива на „ Музикферайн “ Отто  Биба. Предоставена бе доста подробна и забавна фактология. Тематичният обсег не се концентрира  само върху периода  след откриването на театъра  на Ринга през 1869 година, а наблюдава от ранна фаза и в целокупност развиването на оперното изкуство във Виена в подтекста на исторически събития и разнообразни политически системи. Като последователност симпозиумът обгръща интервала от ръководството на император  Леополд I, представител на династията на Хабсбургите, останал на трона до 1705 г.  и самият той прочут като композитор и създател на повече от 230 творби. Проследява се развиването на музикалното изкуство във Виена при ръководството на императорите Йозеф I (1705-1711) и Карл VI (1711-1740), през  епохата на подем на барока и въздействието на италианската опера. Бе цитирана  забавна информация за играните във виенския императорски двор представления Dramma per musica през 1724 година, като измежду създателите са имената на италианските композитори Франческо Бартоломео Конти и Антонио Калдара. Антонио Калдара е вицекапелмайстор на дворцовия оркестър във Виена от 1716 до 1736 година, твори в музикалния жанр на венецианския късен барок и е създател на повече от 80 опери и 43 оратории.

В симпозиума се проучват на по-късен стадий мандатите на прочути  шефове в историята на Щатсопер като Густав Малер (от 1897 до 1907 г.) и Рихард Щраус (от 1919 до 1924 г.) Отделя се внимание на ориста на театъра в интервала на Втората международна война и диктатурата на националсоциализма, когато в открит конфликт са политически причини и естетическа преценка. Застъпена е и най-новата история на Щатсопер след 1945 г.  Всички отчети от симпозиума през септември 2018 година ще бъдат оповестени в юбилейно първокласно издание и отпечатани през май 2019 година

Паралелно със симпозиума, който бе самобитен акцент в програмата за септември, доста сполучливо стартираха и спектаклите от афиша на Виенската държавна опера за новия сезон. От  началото на месеца до момента бяха играни серия представления на оперите  “Кармен “, “Вълшебният стрелец “ и “Ариадна на Наксос “.  В операта на Рихард Щраус, в ролята на Дриада своя сполучлив дебют на сцената на Щатсопер направи и младата, надарена и чаровна българска оперна певица – мецосопранът Светлина Стоянова, която от началото на сезон 2018/2019 година е солистка в трупата.  Съвсем неотдавна - 15 септември, на сцената на фамозната нова зала на Филхармонията на Елба се състоя и триумфалният гастрол на Щатсопер с концертно осъществяване на  “Сватбата на Фигаро “ от Моцарт.  Под диригенството на Адам Фишер и с партъори като Ервин Шрот и Олга Безсмертна, своята сполучлива изява в ролята на Керубино е имала и Светлина Стоянова. На 12 октомври 2018 година се чака тя да направи своя дебют в тази роля и на виенска сцена, в постановката  на Щатсопер.

Кореспонденцията от Виена за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " можете да чуете в звуковия файл.

 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР