През септември свинското месо е поскъпнало с 3%. Това показват

...
През септември свинското месо е поскъпнало с 3%. Това показват
Коментари Харесай

С 3% поскъпна свинското през септември

През септември свинското месо е поскъпнало с 3%. Това демонстрират данните за инфлацията на Национален статистически институт. Най-много е поскъпнало зелето - с близо 5%. Цените на зеления боб, тиквичките и патладжаните се се повишили приблизително с 3,5%. Цената на яйцата се е повишила с 2,1%, а на маргарина - с 2,2%. Цитрусовите плодове са поскъпнали приблизително с 2,6%. Сладоледът с 4,4%, а минералната вода - 1,4%.

Инфлацията от началото на годината е 1,7%, а годишната се забавя до 2,3%. Спрямо септември 2018 година най-вече са поскъпнали държавно контролираните цени - на комуналните услуги, на тока, водата, природния газ и топлоенергията.

Въпреки това на месечна база за септември Национален статистически институт регистрира дефлация от 0,3%. Тя е обвързвана с обичайното поевтиняване на продуктите и услугите в туристическия бранш в България. Услугите по краткосрочно настаняваме са паднали с над 20% за месец. Със 7% за месец са поевтинели развлекателните услуги и те са се върнали на равнището от юни месец. Цените на въздушния превоз са паднали с 16,3%, а пакетните туристически услуги - с 16% за месец. Цените на заведенията за хранене и хотелите са с 2,3% надолу.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР