През септември 2019 година регистрацията на нови автомобили в Европейския

...
През септември 2019 година регистрацията на нови автомобили в Европейския
Коментари Харесай

Продажбите на нови автомобили в ЕС през септември скачат рязко

През септември 2019 година регистрацията на нови коли в Европейския съюз (ЕС) означи много мощен напредък, само че по отношение на доста ниската база тъкмо преди година, когато влезлите в действие нови стандарти за отработени нездравословни газови излъчвания провокираха сериозна рецесия в автомобилната промишленост. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) демонстрираха понижение при продажбите на нови коли в границите на България - единственото намаляване измежду всички страни-членки на Европейския съюз.

Продажбите на нови пътнически коли в Европейския съюз скочиха през септември с цели 14,5% на годишна база след техен спад с 8,4% през август, като при започване на есента бяха регистрирани 1 249 403 броя нови коли по отношение на 1 091 390 година по-рано (през септември 2018-а).

От ACEA обаче отбелязваха, че солидният растеж е вследствие на доста ниската база за съпоставяне година по-рано, когато регистрацията на нови коли се срина с цели 23,5%, следвайки въвеждането тогава на нови стандарти за отработените нездравословни газови излъчвания ( WLTP).

WLTP е редуциране от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и значи " международно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни коли ", като разказва новата изпитателна процедура, съгласно която се откриват разходът на гориво и нездравословните излъчвания на новите коли, влезнал в действие от 1-ви септември 2018 година.

През предишния месец всичките членове на Европейски Съюз означиха нарастване при регистрацията на нови коли като се изключи България. Агенцията ACEA уточни, че в четири от петте най-големи европейски автомобилни пазара беше регистриран рекорден двуцифрен скок при продажбите на нови коли, като в Германия те се покачиха с цели 22,2%, в Испания - с 18,3%, във Франция - с 16,6% и в Италия - с 13,4%. За разлика от тях автомобилният пазар в Обединеното кралство се усъвършенства през септември с едвам 1,3% на годишна база, защото несигурността към процеса на Брекзит продължава да се отразява отрицателно върху настройките на английските консуматори.

От началото на годината до месец септември в това число търсенето на нови коли в Европейски Съюз обаче се сви с 1,6% на годишна база до 11 769 175 броя от 11 955 442 броя през същия интервал на 2018-а година. Въпреки здравия растеж през септември, само в Германия беше отчетно едва нарастване на регистрацията на нови коли с 2,5% през интервала януари - септември, до момента в който при останалите четири водещи европейски пазара беше записано намаляване - със 7,4% в Испания, с 2,5% в Обединеното кралство, с 1,6% в Италия и намаляване с 1,3% във Франция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР