През седмицата се появи един доклад, който показва, че фондация

...
През седмицата се появи един доклад, който показва, че фондация
Коментари Харесай

Коментар на Петър Волгин: В България имаме не гражданско, а грантово общество



През седмицата се появи един отчет, който демонстрира, че фондация " Америка за България " е изхарчила милиони долари, с цел да финансира български неправителствени организации и медии. Интересното е, че никой не възрази против изнесената в този отчет информация, което значи, че тя изцяло дава отговор на действителността. Някой незабавно ще каже: но какво неприятно има в това една фондация да дава пари на медии и Неправителствени организации, още повече, това не е неразрешено от закона. Така е, законът не не разрешава сходни практики и все пак на мен те не ми се костват верни. И в този момент ще обясня за какво.
Близко до мозъка е догатката, че нито една конструкция не раздава пари от чист алтруизъм или тъй като има толкоз доста, че напряко се чуди какво да ги прави. Раздаващите пари организации желаят да получат нещо против средствата, които са вложили. В случая става дума за въздействие. С грантовете се купува въздействие. И по тази причина през днешния ден ние в България гражданско общество може и да нямаме, само че грантово общество сигурно имаме. Ето ви образец за това по какъв начин се купува въздействие. Фондация " Америка за България " спонсорира неправителствената организация Х. Тази Неправителствени организации създава стратегии, които изясняват какъв брой хубаво ще бъде България публично да признае " третия пол ", примерно, или, което е още по-хубаво, да размени съветския газ с американски, отново примерно. Да, обаче, единствено правенето на отчети по тематиката не е задоволително. Тези отчети би трябвало да бъдат разпространявани. Как става това? Чрез медиите става, несъмнено. И по този начин, фондация " Америка за България " спонсорира малкия екран Y, в чиито излъчвания почват да гостуват деятели на към този момент упоменатата неправителствена организация Х. Те самоотвержено ви изясняват какъв брой е хубаво да има трети пол и да има подмяна на съветския газ с американски, примерно. Между другото, с изключение на малкия екран Y, се спонсорират вестници, уеб сайтове, радиостанции. Спонсорират се и редица други неправителствени организации, чиито спонсорирани дейци гостуват в спонсорираните медии. И когато в продължение на години от спонсорираните медии спонсорираните специалисти ви изясняват какъв брой прелестно е да има трети пол и американски природен газ, вие няма по какъв начин да не повярвате в това. Тогава даже и да не ви заплащат, ще сте безусловно уверени, че по-добре да не се къпете, че е по-добре на студено да стоите, единствено и единствено да не ползвате неприятния съветски газ. Защото сполучливо са ви промили мозъците.

Как се стигна до това състояние? Как се стигна до обстановката, в която фондации като " Америка за България " са главните спонсори на проучвания в региона на публичните науки, на хуманитаристиката, на образованието? Отговорът е обидно елементарен. Чуждите Неправителствени организации се настаниха на опразненото от страната място. Когато страната отхвърля да финансира просветителни стратегии, музеи, културни прояви, концерти, конференции, университети, тази работа се поема от непознати фондации. Само че против обилно раздаваните грантове, те желаят, както обичаше да споделя Великият комбинатор Остап Бендер от романите на Илф и Петров - " голям брой дребни услуги ". А колкото и да са дребни въпросните услуги, когато станат голям брой, оказват огромно въздействие. Стипендиантите на задграничните NGO-та се трансформират в елементарни сътрудници за въздействие. И по какъв начин няма да станат такива. Само за един план, финансиран от непозната Неправителствени организации и по който ще работят месец-два или най-вече три, те ще получат толкоз, колкото е годишната им заплата в някой университет.

Има и една доста обикновена операция с аудиторията. Когато в някоя медия, спонсорирана от непозната Неправителствени организации, се кани събеседник, спонсориран от същото това Неправителствени организации, той доста постоянно бива представян като академични учител. Само че това показване не е правилно. Въпросният грантов анализатор би трябвало да бъде представян точно като човек, чиито средства за битие идват главно от чужбински организации. И тогава ние, феновете, слушателите, читателите, към този момент ще можем да си разбираем за какво въпросният събеседник, въпреки и българин, постоянно пази позиции, които нямат нищо общо с българския народен интерес.

Да, това не е нелегално. Макар че би трябвало да е нелегално. Между другото в самите Съединени американски щати има един превъзходен закон за регистрация на задгранични сътрудници. Този американски закон планува непоколебим режим за регистрация на фондации и неправителствени организации, получаващи финансиране извън. Нали непрекъснато ни повтарят по какъв начин би трябвало да прилагаме едно към едно американските практики. Нека използван незабавно тази. От партия " Възраждане " дадоха обещание да внесат подобен законопроект в идващото Народно събрание. Да забележим дали другите партии ще го поддържат. Съмнявам се, в случай че би трябвало да бъда прям. Защото доста политици, както и доста политолози, социолози, публицисти са получавали, получават, а сигурно и ще продължат да получават грантове от фондации като " Америка за България ". Едва ли сами биха отрязали клона на финансовия си разцвет.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР