През пролетта на тази година Шевроните показаха фейслифт на най-голямото

...
През пролетта на тази година Шевроните показаха фейслифт на най-голямото
Коментари Харесай

Тест и БГ цени на новия Citroen C5 Aircross

През пролетта на тази година " Шевроните " демонстрираха фейслифт на най-голямото си SUV Става дума за рестайлинг на Citroen C5 Aircross, който е в средата на на своя витален цикъл. Сега кросоувърът с ново лице е към този момент у нас, а ние не пропуснахме да тестваме и за разберем, какви са измененията по колата. Ето и усещанията ни.
Екстериор `Тест

това, което прави усещане още от пръв взор е, че новият C5 Aircross е изоставил закачливия жанр на предходната версия и към този момент е с по-сериозен и по-зрял външен тип. Новият дизайн на предните фарове е явен. Той впечатлява с нов “V ”-образен LED светлинен автограф.

Проекторите са естетически обединени с 3D резултат, посредством украса, напомняща клавишите на пиано. Позиционирането на двойния шеврон е неразделна част от дизайна, като тук към този момент придобива по-голяма значителност. Предната ризница разполага с динамични въздухозаборници, нова защитна кора, като е непокътнат високият пътен луфт от 230 мм.
`Тест

Профилът остава неизменен, само че там се виждат новите 18-цолови джанти, имащи съществена роля в поддръжката на комфорта при шофиране. Единствената разлика, която се вижда откъм гърба, е новата триизмерна LED форма на светлините. Външните размери на автомобила не се трансформират, запазвайки типа на " огромно " SUV с компактни размери (450 см дължина).

Интериор
Рестайлингът от 2022 година не визира зоната на лидера. 12.3-инчовото арматурно табло, бутоните за ръководство на кормилото и формата му остават непроменени, като това са и всички аспекти, съдействали за триумфа на френското SUV. Никога не променяй печеливш тим - очевидно дизайнерите са следвали тази максима.

Истинската оригиналност е в центъра на арматурното табло, където е ситуиран конзолният 10-инчов сензорен екран. Това решение ви разрешава да не се разсейвате по време на шофиране. Тъй като дисплеят е на по-висока позиция, той е по-лесен за обзор и ръководство, както и дава и глътка пресен въздух.
`Тест

Жалко обаче, че информационно- развлекателната система не се подлага на никаква актуализация, оставяйки някои подозрения по отношение на скоростта на обособени интервенции и липса на заостреност на изображението. Дизайнът на централния тунел е малко по-различен и включва новия e-toggle - хромиран селектор на скоростите с електрически импулси, който заменя обичайния скоростен лост.

Багажникът е модулен, или по-скоро, с помощта на опцията за без значение пренасяне на задните седалки с 15 см, е допустимо да се премине от потенциал от 460 литра до 600 литра, а в случай че облегалките са сгънати той нараства до 1 510 литра.
`Тест

Хибриден силов тракт
Двигателят с вътрешно горене е с работен размер 1 598 cc и с мощ от 181 к.с., като е смесен с електрически мотор с мощ 81.2 kW, интегриран в трансмисията ë-EAT8. Така систематичната мощ на хибридния силов тракт е 225 к.с. а пиковия миг - 360 Нм. Интересни числа за напредване на SUV с тегло почти 1 845 кг. Пакетът акумулатори е с потенциал 13.2 kW и обезпечава пробег единствено на електричество от 55 км.

Допълнителни числа, свързани с оптималната скорост също са в интерес на тази система. Възможно е да се доближи оптималната скорост от 135 км/ч единствено в електрически режим и 225 км/ч, в случай че колата е в хибриден режим. Не единствено това, батерията се презарежда бързо по време на пътешестване с помощта на моментите на рекупериране, а в случай че функционалността e-save е задействана, зарядът на батерията се резервира, като се избира потреблението на ДВГ. Последното се прави в случай, че след това се възнамеряват градски направления.
`Тест

Чрез активиране на спирачен режим „ B “ е допустимо да се усили спирачната мощ по време на закъснение в интерес на по-бързо зареждане на батерията. Във всеки случай, с помощта на новата plug-in хибридна технология, посредством свързване на автомобила към 7.4 kWh стенна кутия, батерията се зарежда изцяло за по-малко от два часа, освен това вкъщи.
Возия и окачване
Ключовата дума зад кормилото на C5 Aircross е комфортът. Няма нито един детайл, решение или подробност, който да не е основан в интерес на релакса. Усъвършенстваните удобни седалки, са формирани от структурирана и плътна полиуретанова пяна, която е на повърхността и пяна с висока компактност във вътрешната конструкция. Това ви разрешава да имате комфортна и постоянна седалка, която даже след дълго пътешестване няма да ви измори. Шофьорската позиция е висока, акустичният комфорт при ниски скорости и изключително при включен единствено електродвигател е мощно окуражителен.

При високи скорости, въпреки това, звукоизолацията на купето ненапълно се нарушава от известни аеродинамични шумове. Воланът има добра противоположна връзка, само че не ви подканя да вършиме внезапни маневри. С други думи автомобилът избира да минава завоите с изключителна наслада. Всичко това е и с помощта на окачването с прогресивни хидравлични амортисьори, които смекчават неравностите на пътя, създавайки усещане за пътешестване върху „ летящо чердже “.
`Тест

От друга страна, в спортния режим на шофиране колата няма извънреден спринт, даже и при оптимално ускорението от 0-100 км/ч, което става за 8.7 секунди, няма да бъдете залепени за седалката. Всъщност първата част от хода на педала на газта е по-мека, би трябвало да настъпите педала по-силно, в случай че желаете динамичност. В завои, с по-висока скорост кренът е осезателен, само че това, както към този момент споменахме е за сметка на меката возия. С други думи тази кола е основана за умерено и извънредно удобно пътешестване.
Заключение и цена
В умозаключение ще кажем, че C5 Aircross е идеално SUV за фамилии. Удобен автомобил за дълги пътувания, който може да бъде и " зелен " в града. Цената на актуализирания Citroen стартира от 58 491 лв. с Данък добавена стойност за версията Feel и доближава до 74 933 лв. с Данък добавена стойност в оборудването Shine pack и с хибридна plug-in технология. Много или малко е това, преценете сами. Според нас, цените могат да се дефинират, като атрактивни поради тези на директната конкуренция, само че без значение дали е скъпа или евтина, за обичащите комфорта на пътешестване, това е една от най-хубавите варианти на нашия пазар.
`Тест

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР