През последното десетилетие сферата на образованието – както в административната,

...
През последното десетилетие сферата на образованието – както в административната,
Коментари Харесай

Как изкуственият интелект променя образованието

През последното десетилетие сферата на образованието – както в административната, по този начин и в преподавателската си част, е обект на голям брой обещания за софтуерна гражданска война. В доста случаи обаче поръчките не отговорят на действителните резултати и по-скоро провокират отчаяние.

Затова е разбираемо, че преподавателите постоянно гледат с известна песимистичност на настоящето вдъхновение към изкуствения разсъдък (AI), чудейки се дали това е следващата прехвалена технология, или в действителност сме на прага на революционен пробив.

През последната година обаче се появиха ново потомство комплицирани AI системи, в това число GPT-4 на Open AI. Тези така наречен огромни езикови модели употребяват невронни мрежи, подготвени върху големи масиви от данни, с цел да генерират текст, който е извънредно сходен на човешкия. Като схващат подтекста и проучват моделите, те могат да основават подобаващи, поредни и изобретателни отговори на запитвания по всевъзможни тематики, показват в собствен разбор за ролята, която новаторската технология може да има за бранша на образованието, от Fast Company и прибавят:

„ Обществото може да се намира в ранните стадии на един трансформиращ миг, сходен на въвеждането на уеб браузъра и смарт телефона. Тези зараждащи се итерации имат дефекти и ограничавания, само че дават визия за това, което може да бъде допустимо напълно скоро - асистенти с изкуствен интелект, които разтоварват преподавателите от рутинни и досадни задания, позволявайки им да прекарват повече време с учениците си. А това може да докара до епоха на индивидуализирано образование, което ще даде опция на всички възпитаници да осъществят цялостния си капацитет и ще способства за по-справедливо и дейно обучение “.

Според изданието има четири аргументи, поради които това потомство принадлежности с изкуствен интелект евентуално ще успее там, където други технологии се провалиха:

По-интелигентни благоприятни условия: Тези системи с AI към този момент са способни да се оправят с доста стандартизирани проби - от гимназиални до изпити за довеждане докрай на висше обучение и такива за придобиване на професионална подготовка, които обгръщат математиката, науката, кодирането, историята, правото и литературата.

Med-PaLM на Гугъл да вземем за пример се показва на равнище " специалист " на изпит за позволение за здравна процедура, като освен отговоря вярно на въпросите, само че и обосновава отговорите си. Скоростта на усъвършенстване при тези системи е поразителна. Например GPT-4 реализира забележителен прогрес единствено за четири месеца, като от слаба оценка на изпита за юристи стига до доста по-високи резултати.

На проби за четене и писане на SAT той също демонстрира забележителни познания.

Разсъждаваща технология: Моделите с изкуствен интелект като GPT-4, Bing Chat на Microsoft и Bard на Гугъл се развиват оттатък елементарните складове на познания. Те се трансформират в усъвършенствани платформи за разсъждения, които могат да контекстуализират, извеждат и извличат информация по метод, който поразително наподобява на този при човешкия мозък. Докато обичайните търсачки действат като библиотекари, които насочват потребителите към подобаващи запаси, това ново потомство принадлежности с изкуствен интелект работят като квалифицирани асистенти. Те могат да бъдат натоварени със задания като осъществяване на литературни прегледи, разбор на данни или текст, синтезиране на констатации и генериране на наличие, истории и приспособени проекти за уроци.

Езикът е интерфейс: Един от забележителните аспекти на тези системи е тяхната дарба да интерпретират и да дават отговор на команди на натурален език, като по този метод се отстранява нуждата да се направлява в объркващи менюта или да се основават комплицирани процеси. Те също по този начин изясняват понятията по метод, който хората могат елементарно да схванат, като употребяват метафори и аналогии, които се съдържат в обучителната им база данни.

Ако даден отговор въпреки всичко ви се стори прекомерно замайващ, можете умерено да помолите платформата да го преформулира или да даде повече образци.

Безпрецедентен мащаб: Иновациите постоянно навлизат постепенно, защото започващите предприятия би трябвало да се настанят на пазари, доминирани от одобрени компании. AI обаче трансформира тази норма. С помощта на водещите софтуерни колоси като Гугъл, OpenAI и Microsoft опциите на огромните езикови модели освен бързо се усилват, само че и се интегрират надълбоко в безчет артикули, услуги и новосъздаващи се компании.

По този метод те си проправят път и към класната стая, а методите, по които могат да трансформират просветителните практики са разнообразни, показват от Fast Company и дават три образеца:

Преподаване: Способността на тези системи да схващат и генерират текст, сходен на човешкия, разрешава да се обезпечи самостоятелно образование на учениците. Те могат да оферират пояснения, насоки и противоположна връзка в действително време, съобразени с неповторимите потребности и ползи на всеки възпитаник. Академията Khan и DuoLingo също тестват цифрови обучители, работещи с GPT-4, основани въз основата на техните неповторими набори от данни.

Асистент на учителя: Учителите прекарват часове в досадни административни задания - от обмисляне на уроци до търсене на образователни запаси, постоянно за сметка на по-малко време за преподаване. AI може да помогне на учителите, като автоматизира доста от тези задания - в това число бързо генериране на хрумвания за проект на урока, създаване на материал, сформиране на проби и превод на наличие.

Асистент на ученика/студента: Системите за противоположна връзка, основани на AI, имат способността да оферират градивна рецензия на писмените работи на възпитаници и студенти, в това число противоположна връзка, съобразена с разнообразни оценки, което оказва помощ на учениците да покачат качеството на работата си и да усъвършенстват уменията си за писане.

Освен това сходни платформи оферират незабавна помощ, когато учениците се затрудняват с дадена идея или план.

Макар че тези технологии са извънредно обещаващи, значимо е също по този начин да се признае, че те имат някои ограничавания, изясняват от Fast Company:

“Те към момента се затрудняват с някои математически калкулации и от време на време оферират неточна информация. Затова вместо да изместват експертния опит и преценката на учителите, AI платформите би трябвало да се употребяват като втори водач, подобряващ цялостния учебен опит. Много от тези ограничавания се преодоляват посредством интеграция с други услуги. Но каквито и дефекти да имат тези принадлежности в този момент, евентуално ще бъдат усъвършенствани в бъдещите им версии “.

В същото време невижданият мащаб и бързото внедряване на генеративния AI значат, че преимуществата, които той може да даде в областта на образованието, са в действителност на една ръка разстояние.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР